Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velká jarní proměna Česka: Z hnědošedé do zelené za 14 dní

Autor: Kristýna Beránková - 
13. května 2016
20:32

Jaro přichází každý rok, ale jeho kouzlo se neomrzí. Během čtrnácti dnů se Česko změnilo ze smutné hnědé krajiny v zemský ráj na pohled.

Ze zimního spánku se stromy probouzejí ve chvíli, kdy se prodlužuje den. Nejvíc v našich zeměpisných šířkách spěchá bez černý a bříza bělokorá, zatímco nejdelší dormanci, tedy útlum růstu, má buk lesní.

Některé stromy nereagují na světlo, ale na teplo. Když se teploty přiblíží k 10 °C, zazelenají se třeba jasan, jírovec lidově zvaný kaštan nebo třeba třešeň a další ovocné stromy. „Poslední raší jasany, akáty a lípa malolistá. Zatímco v Praze a v nížinách už mají pupeny, ve vyšších polohách jsou stále holé,“ říká botanik Václav Větvička.

Rozkvetlá příroda má vliv i na lidskou psychiku. Většina lidí vnímá jaro pozitivně, více světla znamená lepší náladu a subjektivní nárůst sil.

Pacienty s depresí, dlouhodobě nemocné a ty, kteří se nacházejí v obtížné životní situaci, ale probouzející se příroda spíše rozesmutní. „Mají tendenci bilancovat, uvědomují si, že začíná nové období, během něhož se jejich problémy nezlepšily. A to může depresi ještě prohloubit,“ varuje psycholog Jiří Jelen.

Jak bude?

  • Pátek: oblačno, přeháňky, místy bouřky, přes den 14 až 18 °C, v Čechách místy až 22 °C.
  • Sobota: zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, v noci 8 až 12 °C, přes den 12 až 17 °C, na Moravě 15 až 20 °C.
  • Neděle: proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, na horách i sněhové, v noci 3 až 7 °C, přes den 10 až 14 °C.
  • Pondělí: proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, na horách sněhové, v noci 3 až 7 °C, přes den 10 až 14 °C.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi