Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neoprávněný vstup do lesů podraží, houbaři u Jurečky nepochodili

Autor: Václav Lang - 
17. června 2016
13:58

Zpřísní se postihy za neoprávněný vstup do lesů? Ministerstvo zemědělství nechce slevit z novely zákona o myslivosti, která počítá s trojnásobným navýšením pokuty za tento prohřešek. Nic na tom nezměnila ani petice, pod níž se podepsalo 40 tisíc lidí. Předseda zelených Matěj Stropnický tvrdí, že ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jejich požadavky odmítl. Resort se hájí, že povyk kolem novely je zbytečný.

Odpůrci novely tvrdí, že norma jde na ruku myslivecké lobby, která podle nich chce mít v lesích klid od turistů a houbařů, aby mohla nerušeně lovit. Novela jim údajně umožní vydat zákaz vstupu do honiteb, tedy lesů, luk, polí či sadů, na libovolně dlouhou dobu.

S cílem dosáhnout přepracování novely spustili zelení před několika týdny internetovou petici Bez peněz do lesa nelez, kterou do minulého týdne podepsalo kýžených 40 tisíc lidí. Docílit tím chtěli přepracování návrhu. Jaký je výsledek?

O možných pokutách pro houbaře diskutovali ve Studiu Blesk iniciátor petice Daniel Pitek a náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář:

Video  Budeme chodit do lesa „na pokuty“ místo hub? Náměstek se přel s odpůrcem.  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...
„Se 40 tisíci podpisy pod peticí proti omezování vstupu do lesa jsme navštívili ministra Jurečku. Naše požadavky ale vesměs odmítl a odkázal nás na připomínkové řízení. Bohužel ani nevěděl, že všechny připomínky z petice byly podány i v jeho rámci, ale odmítnuty úředníkem, který je pro ministra vypořádával. Musíme tedy bojovat dál, a proto ve sběru podpisů pokračujeme. Poté se obrátíme na vládu jako celek,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Zemědělství: Petice je zbytečná

Jurečkův resort nicméně dlouhodobě tvrdí, že novela nepřinese žádné zásadní změny kromě toho, že stávající pokuta za neoprávněný vstup do honiteb vzroste z dosavadních 10 tisíc na 30 tisíc. „Ministerstvo zemědělství si váží jakékoliv občanské iniciativy, nicméně zmiňovaná petice je v tomto případě zbytečná. Ministerstvo zemědělství nikomu vstup do lesa nezakazuje a ani nic takového nechystá. Turisté i houbaři do lesů patří, když se chovají ohleduplně,“ reagovala pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

„Ministerstvo navrhuje ohledně sankce v novele zákona o myslivosti jediné: zvýšit nejvyšší pokutu za to, když někdo velice hrubým způsobem poruší zákaz vstupu do lesa z 10 tisíc korun, jak to platí dnes, na 30 tisíc korun. Nechceme v žádném případě trestat lidi za to, že chodí do lesa, ale chceme mít nástroj proti opravdu neurvalým návštěvníkům, kteří ničí přírodu, ruší zvěř a chovají se vandalsky,“ dodala. Druhou a poslední změnou, který zákon přinese, je podle ní úprava procesu vydání rozhodnutí o omezení vstupu. Právě to leží kritikům v žaludku, neboť podle nich umožní myslivcům snadno zavírat honitby na libovolně dlouhou dobu.

Jak se lidé dozvědí o zákazu vstupu do lesa? Vysvětlili to účastníci debaty ve Studiu Blesk:

Video  Jak se lidé dozvědí o zákazu vstupu do lesa?  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Zumbera ( 27. července 2016 17:29 )

Pane Jurečka.Rád bych věděl,jakou pokutu budou platit t.zv. myslivci při vstupu do mého vlastního lesa.Upozorňuji,že houbaři mi nevadí,avšak ozbrojený magor pro mne bude škodná !

oltec ( 18. června 2016 20:52 )

jde jim o to aby mohli v lesích myslivci beztrestně pytlačit lesy mají být přístupné všem a ne jen vyvoleným dnes už je pravých myslivcu málo vetšinou jsou to pytláci

pepazdp ( 18. června 2016 04:13 )

Další dylina se tu vyblila =D

kahor ( 18. června 2016 02:47 )

CASY, KDYZ JSME MOHLI CHODIT NA CUDR A VADR A NA HOUBY DO LESA JSOU ODCINKANE KLICEMI, JESTLI JSI VZPOMINATE TEHDY 17. LISTOPADU 1989, KDYZ NAM VASEK HAVLU LHAL, ZE TO BUDE ROZHODNE LIP JAK ZA KOMANCU !!! TED UZ NEMAME ANI HOUBY !!! ALE, MAME LASKU A SVOBODU !!!

pepazdp ( 17. června 2016 19:02 )

Kde by byly? Jsou tu už tak 25 let, od doby kdy po čundrákách konečně přestalo jít všechno co mělo nějakou uniformu. A jsou tu stále, jen ty dylino už jsi na to asi líná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa