Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Duel: Houbařům vstup zakázán. Jak zjistíte, že do lesa nesmíte?

Autor: val - 
4. května 2016
05:40

Jedním z hlavních argumentů odpůrců novely, která zpřísňuje postihy za neoprávněný vstup do lesa, je faktická nemožnost odvrátit rozhodnutí o uzavření určité části honitby pro lidi, například houbaře nebo turisty. Daniel Pitek (SZ), autor petice Bez peněz do lesa nelez, uvedl ve Studiu Blesk, že taková úprava nahrává „myslivecké lobby“.

Současná úprava podle Pitka umožňuje lidem, aby se do 30 dní od rozhodnutí o uzavření honitby proti takovému verdiktu odvolali. Novela zákona o myslivosti, kterou nedávno představilo ministerstvo zemědělství, podle něj občanům takovou možnost sebere, neboť uvádí, že zákaz vstupu vejde v účinnost samotným okamžikem vyvěšení na úřední desce. „Což znamená, že ten zákaz je okamžitě platný a vy se sice proti němu můžete odvolat, ale to odvolání už nemá odkladný účinek,“ uvedl.

Jak má podle novely fungovat vyhlášení zákazu vstupu do lesa? A co se na postupu nelíbí odpůrcům? Podívejte se na video:

Video Studio Blesk: Bude neoprávněný vstup do lesa znamenat konec houbaření? - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Jeho oponent v debatě, náměstek ministerstva zemědělství Patrik Mlynář, tvrdí, že ani v minulosti k protestům proti takovýmto opatřením nedocházelo. Navíc podle něj ministerstvo může vydat metodický pokyn, aby úřady vydávaly taková rozhodnutí, která začnou platit až po lhůtě pro podávání námitek.

Tomu ale Pitek nevěří. Podle něj hrozí, že si obyčejní houbaři nebo turisté budou kvůli tomuto opatření odnášet ze svých výletů tučné pokuty. Za porušení zákazu vstupu do lesů či jiných částí honiteb, kam spadají i louky, pole nebo sady, má nově místo 10 tisíc korun hrozit až 30tisícová pokuta.

jfk65 ( 17. června 2016 14:57 )

Tak až sbalím bágl a pujdu "vydejchat"celoroční blázinec,tak asi raději přespim v BOHNICKÉM PARKU.Možná tam potkám nejakého politika....

bordelvrepublice ( 4. května 2016 12:03 )

rano vstanu kolem 3h posnidam , pujdu se podivat na obecni nastěnku , zda-li tam nějaky blbec nevyvěsil vyhlašku o zakazu vstupu do lesa , vratim se domu převleču se a kolem 6h mužu vyrazit na hřiby . za 2h houby najdu a vztekly se vratim domu.-uplně super-. potkat tak myslivce, tak mu rozbiju hubu. copak jsme HLUPÁCI abychom chodili do lesa když tam slyšime řvat pily anebo střileni.tak nač ty diskuze )aha dalši funkce -dalši penize )

bordelvrepublice ( 4. května 2016 11:46 )

zlatí komunisti -ne že bych je volil- ale co se to teraz děje v naší republice je na blití

ivoadler ( 4. května 2016 09:34 )

Na kraji lesa je na lesních cestách motoristická značka Zákaz vjezdu motorových vozidel. Tomu rozumím. Jak ale má být veřejnost informována, že se nesmí do lesa? Řešení je jediné. Se rem na zákazy! Kdo bude kontrolovat dodržování zákazu? Sám zákaz vstupu do lesa je v naší historii bezprecedentní. Toho jsme se dočkali až v "demokracii".

ridic ( 4. května 2016 09:14 )

 Tohle nedokazali ani komunisti a to se jim vycitalo, ze si delaji hony pro papalase. Ukazuje se, ze Jozo Ráž ma pravdu, ze kapitalismus je cesta do pekel, komunizmus byl dobrej a nekteri lide jsou blbi..tolik jeho hodnoceni. Co se od teto demokraticke vlady jeste dockame. Hodne lidi by radeji stalo frontu na banany. Jen tak mimochodem, dneska na ne stat frontu nemusime, ale kvalita, nejen bananu, je nevyhovujici jako i jine potraviny. Vadila RVHP, takove penize, jako maji euposlanci, 500 tisic a vice nikdo nemel. A co tam za ty astronomicke vyplaty vymsleji za blbosti, to by vymyslel malokdo. Proto nechteji, abychom se od EU trhli. Tahle vlada nema na nic penize, krome svych nezaslouzene vysokych platu a vselijakych vyhod, treba ceny jidel v poslaneckych "kantynach", vzhledem k vysce jejich platu apod. Dříve zdravotnictvi zadara, nebyli nezamestnani, bezdomovci atd., atd. A Babis take nic moc, jen kouka ziskat vyhody pro sebe a lidi mu davaji hlasy, za koblihy. Tem, kterym to jen trochu mysli, uz ho prokoukli, ti druzi jeho jednani jeste nepochopili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa