Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Aktivistka Eva (41) se stará o uprchlíky. Matku čtyř dětí teď šetří sociálka

Autor: tmp - 
19. dubna 2016
08:25

Eva Zahradníčková (41) je dobrovolná aktivistka, která se snaží pomáhat uprchlíkům, a to zejména v táboře Idomeni. S dětmi tam vozí oblečení nebo organizuje humanitární sbírky. Podle svých slov je v táboře ale vždy maximálně několik dní. Přesto má teď kvůli tomu problémy se sociálkou. V úterý o tom informoval deník Právo. 

„Problém je, že tím, že se starám o uprchlíky, prý nemám čas na vlastní děti,“ řekla Zahradníčková deníku Právo. Orgán sociálně-právní ochrany dětí v Brně ji proto hodlá ve čtvrtek navštívit i v bytě. Tam má paní Eva momentálně uskladněnou humanitární sbírku, a tak je zvědavá, jak kontrola dopadne.

„Úřednice mi tvrdila, že jsem naposledy byla v Idomeni měsíc. Tak jsem jí řekla, že jsem tam byla jen pár dní, a navíc jsem vzala děti s sebou,“ řekla Zahradníčková, která má celkem čtyři děti. Od té doby, co doma pomáhají uprchlíkům, se celá rodina prý stmelila a naopak má matka na děti času více, vzhledem ke svobodnému povolání, které vykonává.

„Pracovnice úřadu mi řekla, že si pečlivě prostudovala články, které o mně vyšly, a že jí to přijde nevhodné pro děti,“ uvedla Zahradníčková. Ta řeší od vypuknutí uprchlické krize již druhý závažnější problém. Před třemi měsíci pobodali dva útočníci jejího muslimského přítele v pražských Vršovicích.

Podívejte se, jak to vypadá v uprchlickém táboře Idomeni: