Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řekové vyklízejí tábor uprchlické bezmoci. Migranty z Idomeni odveze 20 autobusů

Autor: ČTK, val - 
25. března 2016
17:10

Autobusy začaly odvážet stovky uprchlíků z provizorního tábora Idomeni na řecko-makedonské hranici. Ten se stal jedním ze symbolů současné fáze uprchlické krize. Uvízlo v něm přes 10 tisíc uprchlíků. Nyní řeckým úřadům došla trpělivost s narůstajícími konflikty a začaly tábor vyklízet.

Na místo dorazilo v pátek odpoledne 20 autobusů, které mají v první vlně odvézt asi 800 až 1000 lidí do tří zařízení pro migranty na severu Řecka, uvedl na Twitteru zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch.

Babar Baloch z UNHCR Babar Baloch z UNHCR | Václav Lang, Blesk.cz

Nepokoje vyvolala tento týden v Idomeni nejistota kolem data zahájení vracení migrantů do Turecka. Někteří uprchlíci blokovali místní silnice i železnici a omezovali distribuci jídla v táboře. Vyklízení má zpočátku fungovat na dobrovolné bázi.

Blesk.cz strávil v Idomeni několik dní. Podívejte se, jak to tam vypadá:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Baloch podle agentury APA řekl, že nabídka na přesun do jiných zařízení pro uprchlíky se nyní týká lidí, kteří se do Řecka dostali před letošním 25. únorem. Zatím podle něj není jasné, kolik lidí nabídky využije. Řekové prý slíbili, že migranti budou mít v nových ubytovnách svobodu pohybu.

Děti uprchlíků v Idomeni ve vlaku Děti uprchlíků v Idomeni ve vlaku | Reuters/Marko Djurica

V Řecku je nyní na 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam začali hromadit, když asi před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy. Jejich příliv v těchto dnech polevil, když během posledních 24 hodin připlulo na ostrovy v Egejském moři z Turecka jen 161 lidí.

Ve čtvrtek poprvé po dlouhých měsících nepřijel na řecké ostrovy ani jeden uprchlík, což bylo ale zřejmě způsobené silnou bouří. Místní centra pro uprchlíky se tak zatím nemusejí potýkat s administrativou, kterou je nutné na základě dohody s Tureckem o vracení běženců od 20. března vyřizovat pro každého příchozího migranta.

Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici | Blesk - Jarmila Hluchá a Václav Lang

Dohoda předpokládá, že běženci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Podívejte se na galerii z tábora Idomeni: