Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby netáhnou ani ve zbrusu nové obci Polná: Většina občanů k urnám nedorazila

Autor: ČTK, sou - 
16. ledna 2016
17:01

Zatím bez mimořádného zájmu se konají volby v nové obci v Polné na Šumavě na Českokrumlovsku. Ta vznikla po zmenšení vojenského újezdu Boletice. K volebním urnám přišlo v nové obci zhruba 50 voličů ze 146 registrovaných. Polná na Šumavě se po zmenšení vojenského výcvikového prostoru od 1. ledna stala součástí civilního sektoru.

„Lidé chodí průběžně, žádný mimořádný nápor v nějakou konkrétní dobu jsme zatím nezaznamenali,“ řekla zapisovatelka volební komise Eva Fučíková. Dodala, že o mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu usilují dva politické subjekty. Volby končí v sobotu v deset hodin večer a kolem půlnoci by měly být v Polné na Šumavě známy výsledky.

Vojenský újezd Boletice je od 1. ledna přibližně o čtvrtinu menší. Armáda opustila jeho jižní část. Výcvikový prostor se rozkládá na 16 559 hektarech místo původních 21 953 hektarů. Újezd tak opustilo i 330 lidí, kteří žili v místních osadách vojenského újezdu. K Polné na Šumavě patří místní část Květušín.

Zastupitelé v Polné získají dvouletý mandát a od roku 2018 se změní na čtyřletý a volby se v Polné budou konat ve stejných termínech jako v jiných obcích v Česku.

Armáda na Polnou převedla například byty, v nichž obyvatelé žijí. Následně bude záležet na novém zastupitelstvu, zda je postupně lidem rozprodá, nebo si je ponechá a bude je pronajímat. Tranzitní komunikace v Polné nepatří Jihočeskému kraji, jak tomu bývá v jiných obcích. Vozovku bude spravovat armáda a vojenské lesy. 

Újezd v Boleticích vznikl v roce 1947. Ve své původní rozloze sahal od Českého Krumlova téměř až k nádrži Lipno a do podhůří Šumavy. O jeho zmenšení rozhodlo ministerstvo obrany před pěti lety.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi