Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rez, hnus a špína, chcíplé myši: Inspekce zavřela dalších 40 podniků

Autor: ČTK, mts - 
7. prosince 2015
18:28

Celkem 40 restaurací, barů, pivnic i prodejen zavřela během posledních 10 týdnů Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nejčastěji kvůli zanedbanému úklidu, škůdcům či tomu, že se nešlo ani dostat k teplé vodě. Řada kritických provozoven mohla už opět otevřít.

V restauraci U Malvaze v Praze 1 našli inspektoři mrtvou myš. V tišnovské Pěně dní byla trouba tak zrezavělá, že skrz ni ani nešlo vidět dovnitř. V řadě provozoven se shodně vyskytoval myší trus, plísně i hromada odpadu.

 

Inspektoři zakázali užívat i určité prostory ve dvou prodejnách řetězce Billa, a to v České Lípě v Děčínské ulici a v Neratovicích. „V České Lípě se v blízkosti potravin ve skladu dělaly zednické práce, mohly ohrozit kvalitu nebo bezpečnost potravin, panovalo zde prašné prostředí. Proto jsme zakázali užívat sklad a část prodejny pro prodej nebalených potravin,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva s tím, že od 5. listopadu jsou všechny prostory vhodné k provozu.

 

V Neratovicích bylo velké množství prachu a prodejce nezajistil ochranu proti kontaminaci. „Rekonstrukce obchodu nebyla slučitelná s nároky na správné skladování potravin,“ sdělil Kopřiva. Také tato Billa už funguje.

 

Inspekce zde nalezla nedostatky, které jsme ale ihned odstranili,“ uvedla mluvčí Billy Lucie Borovičková.

 

 

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek inspektoři na místě ukládají zákaz užívání prostor. „Zároveň nařizujeme, aby zjištěná pochybení provozovatel napravil. Pokud opatření splní, při opakované kontrole zákaz inspekce uvolní,“ doplnil Kopřiva.

 

Pokud je porušení předpisů závažné, zahájí inspekce správní řízení i uložení pokuty. Všechny zavřené provozy lze najít na portálu Potraviny na pranýři.

 

Podívejte se, jak to v některých provozovnách vypadalo:

 

lobotom ( 8. prosince 2015 22:44 )

U větnamců naprosto běžné. Nechápu kdo normální tam vůbec může vlézt, a už vůbec něco jíst. V jejich krámech i bytech je to horší jak na skládce komunálního odpadu. Jak se jich nastěhuje víc do nějakého paneláku, tak je za chvíli celé okolí zamořeno šváby a jiným hmyzem. Je to stejnej póvl jako kykáni. Jediný rozdíl je ve zdánlivém lepším zjevu zvenčí. Možná uvnitř jsou kykáni dokonce čistotnější, protože všechno hnusný vyhážou ven.

kkkastr ( 8. prosince 2015 11:41 )

Neměli jste ci kat blbečci!

ATLAS8 ( 8. prosince 2015 06:21 )

No,to je představa některých takypodnikatelů,pracovat "vod nevidim,do nevidim" a pro výplatu si běžte ke " Koníčkovi"na hlavní nádraží, téměř minimální mzda blížící se AŽ uzákoněné minimální mzdě,někteří podnikatelé raději skončí,či krachují,není jim co vzít,ale za měsíc otevírají novou provozovnu pod jiným názvem se stejným programem,"vydudat" z podniku co se dá,poněvadž moc dobře ví,že v tomto absurdistánu se jim nic nestane,poctivý podnikatel se přeci nebude bránit třeba registračním pokladnám,ale šmejdi,co si hrají na podnikatele se brání,proč to nejde jako jinde,samozřejmě zmýlit se může každý,ale ne desetkrát a víckrát, hygiena, hrůza a běs,a najdou se i tací,kteří vůbec hygienu do svých podniků nevpustí,a klidně si podnikají dál,to se smí,to je ten správný kapitalismus, osobně znám lidi, kteří čekají na výplatu za tři měsíce už sedm let,není nikde dovolání,bohužel!

asijo ( 8. prosince 2015 04:55 )

To je ten pravý kapitalismus,máte,co jsme chtěli.

.honza54 ( 7. prosince 2015 21:31 )

to máš proto, že klonuješ, hovado

Zobrazit celou diskusi