Další porce hrůzy z českých podniků: Plísně, uhynulí hlodavci a staré zbytky
Kontroloři se opět činili, v některých českých provozovnách narazili na nejrůznější pochybení. Plísně na stěnách, uhynulé hlodavce a myší trus, mravence, zbytky starých potravin, či dokonce sklady starých kovů v kuchyních. Připravte si žaludky, není to hezký pohled...
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela několik provozoven z důvodů nevyhovující hygieny. V uplynulém týdnu se přitom pochlubila s výsledky kontrol. A často je to opravdu děs.
Pracovníci inspekce zavřeli za poslední tři týdny několik restaurací či barů a také prodejen potravin. Důvody zůstávají podobné jako v minulých měsících. Inspektoři nacházejí v provozovně buď hlodavce, nebo nánosy nečistot, případně není v provozovně zdroj teplé vody. Hrozí tedy kontaminace potravin anebo nelze dodržet hygienické požadavky, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Ve vážnějších případech ukládá SZPI ve správním řízení pokutu, v mírnějších nařídí pouze provozovnu uvést do stavu, kdy je možné znovu otevřít.
Mezi zavřené restaurace a hospody kvůli zanedbané hygieně, špíně či nánosu mastnot v kuchyních patří Pivnice u Přidalů v Hrušovanech u Brna a hospoda Pod smrkem v Křečhoři na Kolínsku. Dobrou vizitku si neudělala ani Vinárna u Marka v Jičíně. "Při kontrole inspektoři zjistili výskyt plísní na stěnách a na stropě, nečistoty na podlaze a u skladovaných potravin tak nebylo možné vyloučit riziko kontaminace," uvedla SZPI.
Čínská restaurace Jing Du v Plzni zase měla problémy s hlodavci. "Prostory skladu potravin nebyly dostatečně zabezpečeny proti vniknutí hmyzu, ptactva a hlodavců, čímž byly potraviny nedostatečně ochráněny proti kontaminaci," stojí ve zprávě kontrolorů.
Potíže měla restaurace Zlatý dvůr v Praze 1 – Starém Městě. "Celkový stav provozovny neodpovídal základním hygienickým standardům. Inspektoři na místě zjistili nečistoty na stěnách i podlaze, dále výrazně znečištěná chladicí zařízení, regály i ostatní kuchyňská zařízení. Vzhledem ke zbytkům potravin na podlaze, poškozeným stěnám a stropu a nevhodnosti uspořádání prostor rovněž hrozila kontaminace skladovaných potravin," stojí ve zprávě SZPI.
Čtyřnohá zvířátka se objevila i v restauraci u Susů ve Světicích. "V zázemí provozovny byli zjištěni uhynulí hlodavci a v okolí množství myšího trusu. Kuchyňské spotřebiče a náčiní byly buďto poničené, nebo zašlé starou špínou, podobně jako kachličky," uvedli inspektoři.
Inspekce také zavřela Karlovu pekárnu v Tišnově na Brněnsku. V době kontroly se měnila chlebová pec za novou, přičemž nepořádek z montážních prací znečišťoval využívané pracovní plochy. V prostorách mezi výrobou a expedicí byly navíc neomítnuté zdi. Spotřebitelé mohou zjištění inspekce sledovat na portálu Potraviny na pranýři, kde je k dispozici i fotodokumentace.
spise se musime ptat, kdo z hygienicke stanice povolil otevreni provozovny s timto zazemim. kdyz na praze 10 nedate uplatek, hygiena trva i na bezdotykovych bateriich, ktere jsou davno zrusene. dale, musite mit ohraniceny prostor pro uklid, satnu, vylevku, umyvadlo u prodejniho pultu. kde je sabatova, nejedna se o disriminaci ceskych zivnostniku? maji prisnejsi predpisy, vyssi vydaje na vybaveni provozovny, a tim mene prilezitosti k podnikani. a to nehovorim o uniku dani. v cesku, americky sen, plati jen pro nekoho.