Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inspekce: Za jeden týden zavřeli čtyři čínské restaurace. Na podlaze našli mrtvý hmyz a živé larvy

Hygiena v Praze a Plzni zavírala čínské restaurace
Hygiena v Praze a Plzni zavírala čínské restaurace  (Autor: Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku)
Autor: ČTK - 
11. února 2015
17:50

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela za poslední týden kvůli špatným hygienickým podmínkám čtyři čínské restaurace, hernu, nonstop bar a prodejnu potravin. Šlo o provozovny v Plzeňském kraji a v Praze.

SZPI začala kontrolovat provozovny společného stravování, tedy restaurace a další zařízení podle novely zákona od ledna. Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám jich už zavřela několik. Tentokrát to byly dvě čínské restaurace v Klatovech v Nádražní ulici a v ulici Čsl. legií.

Obě měly podle inspekce silně znečištěnou kuchyni, kde byly zbytky jídel, nánosy prachu a zaschlá mastnota. „Zjištění svědčila o dlouhodobé rezignaci na dodržování elementárních hygienických předpisů,“ popsal stav jedné z nich Kopřiva. Ve druhé bylo kromě špinavé kuchyně umyvadlo odpojené od odpadu a voda vytékala na podlahu, v nepřijatelném stavu bylo WC pro zaměstnance. Po odstranění nedostatků nechala SZPI po několika dnech restaurace znovu otevřít. 

Další dvě čínské restaurace se nacházely v těsném sousedství ve Štěpánské ulici v Praze. Měly podobné problémy jako klatovské podniky, znečištěné byly také ledničky, některé potraviny provozovatel skladoval nebalené. V jedné z nich také kontroloři našli na podlaze mrtvý hmyz a živé larvy. Jedna restaurace už je opět v provozu, druhá nikoliv. 

V Sušici zavřeli inspektoři nonstop bar Macao, kde nebyla funkční toaleta pro personál a prostor baru byl v zanedbaném stavu, majitel nezajistil průběžné odklízení odpadu. Po návštěvě inspekce však nedostatky odstranil a může bar opět provozovat. 

 Zavřena byla po kontrole i prodejna potravin Xuan Mon Dang ve Slovanské ulici v Poběžovicích. V prodejně i ve skladu byl myší trus a potraviny, které myši poškodily. Po deratizaci a sanitaci mohl majitel otevřít. 

pozorovatel2013 ( 23. února 2015 17:41 )

počestili? tohle si našinec dovolit nemůže, hned platí pokutu a zákaz činnosti, ale vietnamci můžou jo? ono na Praze východ je to tak trochu divočina

pozorovatel2013 ( 23. února 2015 17:40 )

no a kdyby jste prošli restaurace po Černokostelecké ulici směr Kutná Hora, tak je to to samé. Zakouřeno tak, že se nedá dýchat, ale to je to nejmenší.

pozorovatel2013 ( 23. února 2015 17:38 )

jen mě je divné že to ČOI nevidí, nebo spíš vidět nechce, jelikož to je asi od asiatů podplacený, jak to že našinec by si tohle dovolit nemohl, ale asiati ano?

pozorovatel2013 ( 23. února 2015 17:36 )

tak to jste ješte nikdo z vás nebyl v Aholdu Čestlicích, to je mňamka, brouci-rusáci se tam proplétají mezi stoly, v restauraci, těch tam je, hold vietnamské bufáče.

tgbg ( 12. února 2015 07:05 )

Restaurace za moc nenavštěvuji, s jedním hotelovým komplexem jsem měl něco do činění. Ale asijskou restauraci nenavštěvuji zásadně nikdy. To raději rohlík a kefír z obchodu.

Zobrazit celou diskusi