Sami mají kontrolovat, jestli nedochází k nekalostem či podvodům, ale teď mají sami jeden na krku. O případu včera informoval Český rozhlas, jehož reportér Janek Kroupa má k dispozici výpovědi kolegů nepoctivých kontrolorů.

Situace je o to vážnější, že jsou prý vietnamští obchodníci na systém úplatků naučení. Svědčit proti ČOI se jim ale nechce.

Radiožurnál vychází ze svědectví pracovníků ČOI i obchodníků. „Oni si nikde stěžovat nebudou. Mají strach, protože jim vyhrožují, že je vyhostí nebo že dostanou stotisícovou pokutu,“ popsala zkušenost inspektorka z Brna s tím, že jí kontrolovaná Vietnamka dávala tisíc korun, ať si prý i ona, stejně jako její kolegové, dojde raději na oběd. Na tajné nahrávce se mluví i o tom, že si pracovníci ČOI odnášeli oblečení nebo boty.

Kdo prý podváděl?

Na nahrávkách ČRo se objevují i konkrétní jména – Leona N. a Michal P. Ti však tvrdí, že jde o boj mezi kontrolory. Vedení ČOI je situací zaskočeno. „Uděláme mimořádný audit a hloubkovou kontrolu,“ řekl ředitel Mojmír Bezecný. S trestním řízením už začali i kriminalisté.

Někteří inspektoři ČOI mají velký problém. Prý se nechali na tržnicích uplácet, aby nedělali kontroly.

Fotogalerie
4 fotografie