Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hlavní kosovská žalobkyně, Češka Novotná, prý brala úplatky!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
28. října 2014
21:18

Podle kosovských novin Koha Ditore zastavila Hlavní žalobkyně justiční a policejní mise EU v Kosovu Jaroslava Novotná minimálně tři trestní stíhání. Je podezřelá z braní úplatků. Deník se odvolává na informace, které získal od další prokurátorky mise EULEX Marie Bamiehové.

Z korupce je podezřelý i hlavní soudce unijní mise Ital Francesco Florit. Údajně má na svědomí zastavení trestního stíhání vedeného proti poslanci Fatmiru Limajovi a také bývalému generálnímu tajemníkovi ministerstva zdravotnictví Iliru Tolajovi, podle deníku má údajně prsty i v případu exploze v jedné prištinské kavárně, v které zrovna byli podezřelí příslušníci speciální policejní jednotky.

Podle agentury AFP Prokurátorka Bamiehová v úterý potvrdila, že existuje důvodné podezření, že vysocí činitelé EULEX přijímali úplatky, většinou za zastavení určitých trestních případů týkajících se politiků a jim blízkých lidí. Ihned však upozornila, že důvodné podezření ještě neznamená rozsudek o vineně.

„Nevím, jaké je jejich vysvětlení, ale mojí povinností jako prokurátorky je takové věci oznámit. Kdybych to neudělala, poukazovalo by se na to, že jsem do toho zapletená,“ uvedla Bamiehová, která pro EULEX pracuje od roku 2007. Dále dodala, že ona sama tento případ nemůže vyšetřovat, protože v něm vystupuje jako svědek.

Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

O tomto vyšetřování byl informován i nejvyšší státní zástupce v ČR Pavel Zeman. „Ví, že vyšetřování probíhá a je o celé záležitosti informován. Zároveň ví, že vedení mise EULEX vyjádřilo svým prokurátorům a soudcům plnou podporu. Jelikož podezření není prokázané, není pro něj důvod ke znepokojení,“ řekl Petr Malý, mluvčí nejvyššího státního zastupitelství, které Novotnou do funkce navrhlo.

V červnu 2008 EU zahájila justiční a policejní práci v Kosovu. Jedná se o největší civilní misi uskutečněnou EU- Jejím prostřednictvím měla pomáhala kosovským úřadům se zaváděním demokratického právního státu. A to hlavně v oblastech celní kontroly, policie a soudnictví.

Kromě zemí EU se do tohoto projektu zapojilo i pět neunijních států, včetně Kanady, Švýcarska a USA. V Kosovu nepůsobí jen EULEX ale i mezinárodní síly KFOR, které tvoří jednotky členských států Severoatlantické aliance (NATO). Na začátku mise v roce 2000 měly téměř šest tisíc příslušníků, ale jejich počet se s uklidňující situací stále snižuje.

tymitaky ( 28. října 2014 21:47 )

Pokud je to pravda, nezbývá litovat, že není muž, zasloužila by pověesit za koule do průvanu, bude se muset vymyslet něco jiného.

Zobrazit celou diskusi