Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Včelpo přišlo o licenci: Jak dlouho podvádělo zákazníky?!

Autor: one, bk - 
2. prosince 2015
19:23

Začátkem března 2015 odebrala Potravinářská komora ČR Včelpu licenci na používání značky Český výrobek – garantováno PK ČR. K rozhodnutí je vedly výsledky testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), které ale sahají už do roku 2014!

„Dne 27. ledna 2015 SZPI zveřejnila na webových stránkách Potraviny na pranýři výsledky kontrol provedených v říjnu, listopadu a prosinci loňského roku, kdy bylo zjištěno, že u výrobků rozdílných šarží, jimž byla udělena značka, dochází ke klamání ohledně geografického původu medu,“ uvádí tisková zpráva Potravinářské komory.

V té době výkonná rada PK ČR dala Včelpu ještě šanci s tím, že k odebrání značky dojde v případě, že se znovu prokáže, že společnost nedodržuje podmínky ve smlouvě a poškozuje značku.

Měsíc poté, 24. února 2015, však SZPI zveřejnila další výsledky kontrol z listopadu 2014, kdy u dalších výrobků společnosti Včelpo objevila med, který není původem z České republiky.

V současné době eviduje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) celkem už 25 antibiotických šarží medů společnosti Včelpo v tržní síti. SVS, která má ze zákona kompetenci kontrolovat med přímo u výrobce, nařídila Včelpu minulý týden stáhnout další čtyři antibiotické šarže z celé obchodní sítě.

Před týdnem pak Státní veterinární správa (SVS) zakázala Včelpu, jejímž majitelem je Český svaz včelařů (ČSV), prodávat veškeré živočišné produkty, které jsou uskladněné v její provozovně v Oboře. „Jedná se celkem o 115 šarží výrobků. Všechny šarže výrobků i surovin jsou nyní pozastaveny v provozovně společnosti Včelpo a SVS má o nich přehled,“ sdělil Blesku mluvčí SVS Petr Pejchal.

„Pokud bude chtít společnost Včelpo uvést na trh šarži medu, bude muset prokázat, že neobsahuje rezidua antibiotik,“ dodal. Pod dozorem SVS Na dodržení nařízení navíc dohlíží ve Včelpu veterinární inspektoři.

„Od nálezu reziduí antibiotik v medu společnosti Včelpo jsou inspektoři přítomni v jeho provozovně téměř každý pracovní den,“ řekl Blesku mluvčí SVS.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi