Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cigareta u piva má naději. Poslanci chtějí nechat vesnické hospody zakouřené

Bude se smět v Česku kouřit ve vesnických hospodách? Možná ano. Někteří poslanci chtějí „zjemnit“ navrhovaný plošný zákaz kouření v hospodách a restauracích. (ilustrační foto)
Bude se smět v Česku kouřit ve vesnických hospodách? Možná ano. Někteří poslanci chtějí „zjemnit“ navrhovaný plošný zákaz kouření v hospodách a restauracích. (ilustrační foto)  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
27. listopadu 2015
09:30

Za dva týdny budou poslanci jednat o protikuřáckém zákonu. A někteří poslanci z řad ANO a ČSSD přemýšlejí, jak navrhovaný úplný zákaz kouření v hospodách a restauracích zjemnit. Podle jedné z variant by se smělo kouřit v hospodách v obcích do 500 obyvatel. Podle druhé by rozhodoval o kouření starosta. Informuje o tom v pátek MF DNES.

Malé obce se možná dočkají výjimky z navrhovaného plošného zákazu kouření v hospodách a restauracích. Existují nejméně dva návrhy, jak vyjít kuřákům vstříc. Podle jednoho by zákaz kouření neplatil pro hospody v obcích, které mají méně než 500 obyvatel. Druhý návrh počítá s tím, že v obcích, kde je jen jedna hospoda, by o zákazu kouření rozhodl starosta.

Za návrhy stojí šéf sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) a místopředseda výboru Jaroslav Krákora (ČSSD). Podle deníku jsou ochotni za jistých podmínek podpořit tyto návrhy i někteří poslanci Starostů a KSČM.

Rostislav Vyzula se podle svých slov inspiroval nedávnou návštěvou Německa. Také tam mají výjimku, kdy v některých obcích rozhodují o kouření v hospodách starostové. V ČR by podle něj mohla podobná výjimka platit pro obce, kde je jen jedna hospoda. „Když to bude mít dobrý ohlas, klidně něco podobného navrhnu,“ řekl deníku.

Podobnou výjimkou by si uměl podle svých slov představit i místopředseda senátu za ČSSD Zdeněk Škromach. „Malé vesnice o pár stech obyvatelích už pomalu nemají ani svého faráře. Obchod tam zavřeli před lety a teď by měla padnout i ta jedna jediná hospoda, kam si místní přijdou na pivo a dýmečku? S tím mám i jako nekuřák problém,“ řekl deníku Škromach. Sám ale žádné pozměňovací návrhy předkládat nebude, aby „nepopudil“ ministra zdravotnictví.

Průtahy kolem kontroverzního zákona jsou podle lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky způsobené tím, že každý má na věc trochu jiný názor: „Není to ani tak proto, že by poslanci kouření v hospodách zakázat nechtěli. Na tom je teď poprvé za těch patnáct let, co se o tom ve Sněmovně mluví, shoda. Ale každý má jiný názor, jak to udělat, a potom, co se tady rozpoutala hysterie kolem loterií či elektronické evidence tržeb, mají poslanci z té diskuse strach, a tak se to odkládá,“ sdělil.

Navrhovatelem protikuřáckého zákona je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten s výjimkami nepočítá. Jak list připomíná, už takto bude možná muset oželet navrhovaný zákaz elektronických cigaret, který je nepřijatelný pro část koaličních poslanců. Dlouhé debaty se jistě povedou i o návrhu, aby restaurace nabízely alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

Protikuřácký zákon je jedním z nejčastěji diskutovaných. Původně měl platit od ledna 2016, ale již nyní je jisté, že se to nestihne. Poslanci o něm budou jednat 8. prosince.

jonn ( 27. listopadu 2015 11:00 )

Když zákaz , tak žádné vyjímky .

Zobrazit celou diskusi