Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vězni si v base už nezapálí, Británie zakáže kouření ve věznicích

Kouření v britských věznicích bude zakázáno.
Kouření v britských věznicích bude zakázáno.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
1. října 2015
08:01

Británie od ledna postupně zakáže kouření ve věznicích. Nejvyšší soud už v březnu rozhodl, že protikuřácký zákon z roku 2007 má být uplatňován také v nápravných zařízeních. Reagoval tak na podnět jednoho z odsouzenců, který si stěžoval na negativní důsledky pro své zdraví.

Opatření má od ledna platit nejdřív ve velšských věznicích a od března ve čtyřech anglických zařízeních. Teprve na základě vyhodnocení zkušeností bude zákaz zaváděn i jinde, informovala agentura AFP.

V současnosti mohou britští vězni kouřit i na svých celách. V dopise adresovaném parlamentnímu výboru pro spravedlnost britský ministr vězeňství Andrew Selous vysvětlil, že zákaz bude zaváděn postupně, zejména kvůli velkému podílu kuřáků mezi vězni a specifičnosti věznic.

Podle oficiálních statistik v Británii kouří 80 procent vězňů, takže se dá očekávat silný odpor vůči zákazu. Vězňům mají pomoci při odvykání kouření elektronické cigarety a mohou požádat i o další pomoc s odvykáním.

Sdružení na ochranu práv vězňů Prison Reform Trust vyjádřilo politování, že vězňům není umožněno kouřit ve venkovních prostorech. Kouření ve věznicích je už zakázáno v Kanadě, na Novém Zélandu a v Austrálii.

V Melbourne toto rozhodnutí v červenci vyvolalo vězeňskou vzpouru. Britský protikuřácký zákon, který vstoupil v platnost v červenci roku 2007, zakazuje kouření v restauracích, klubech i na pracovišti.

ivoadler ( 1. října 2015 11:26 )

A jak je to u nás? Kriminál jako odvykací kůra není špatný nápad.

Zobrazit celou diskusi