Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Odpudivé obrázky na krabičkách cigaret? Asi se zpozdí, zákon se vleče

Autor: zst - 
11. listopadu 2015
11:25

Už od 20. května mají být podle nařízení Bruselu na krabičkách cigaret naturalistické obrázky toho, co kouření způsobuje. Kvůli průtahům s novelou zákona o tabákových výrobcích, která mimo jiné také určí přesné parametry krabiček, je ale firmy zřejmě nestihnou vyrobit. Zákon bude platit nejdřív od jara, tabákové firmy prý ale na výrobu potřebují minimálně půl roku. Informují o tom Lidové noviny.

Konec zvláštních tvarů krabiček nebo cigaret s některými příchutěmi – to má být ve zkratce nová verze zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Nastaví ale také přesné parametry pro to, jak budou nové krabičky na cigarety vypadat. Novelu přitom ještě nedostala na stůl ani vláda, pak ji čeká projednávání ve sněmovně, Senátu a podpis prezidenta.

Zkušenosti ze zahraničí podle tabákových firem říkají, že na takovou změnu je ale potřeba minimálně půlrok příprav. A zda nějaké přechodné období, kdy se na pultech obchodů budou objevovat jak staré, tak nové verze cigaret, bude, není jasné. „Neposkytnutí této lhůty by znamenalo značné potíže logistického charakteru při distribuci nového zboží,“ tvrdí Danica Siváková ze společnosti, která prodává nejvíce cigaret u nás.

„Stále neznáme spoustu informací, které potřebujeme k zahájení výroby podle nových pravidel. Legislativní proces potřebuje urychlit, jinak nám hrozí výpadky produkce,“ komentuje zdržování Kamil Provazník, jednatel dalšího významného výrobce.

Varovný obrázek na dvou třetinách krabičky

Novela má za sebou podle ministerstva zemědělství už alespoň připomínkové řízení. „Minulý týden byla odeslána Úřadu vlády. Nyní se uskuteční projednání v pracovních komisích,“ řekl k tomu mluvčí rezortu zemědělství Hynek Jordán.

Podle evropské směrnice musí obrázek zabírat 65 % plochy, čeští zákonodárci mohou ale varovné fotografie ještě zvětšit. Stejně tak mají právo stanovit přechodné období pro doprodej starých zásob nebo způsob, jak bude na krabičce označen odkaz na odvykací organizaci. Pokud Česko nezavede zákon včas, hrozí mu ze strany EU sankce.

Problémy má i protikuřácký zákon

Hned v prvním kole narazil ve sněmovně také tzv. protikuřácký zákon. Poslanci se dohadují o škodlivosti e-cigaret nebo o tom, zda je správné nařídit soukromníkům takto striktně omezení jejich podnikání. Například na vesnicích to totiž může často jedinou restauraci zlikvidovat.

Hospodští už ale připravují všemožné taktiky, restauraci mohou například uzavřít a udělat z ní soukromý klub. Pozvánky do něj pak dostane široké spektrum lidí, klidně celá vesnice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 11. listopadu 2015 20:52 )

Ve většině výrobků má obal vyšší cenu než samotný obsah .I v kartonu cigaret je více velmi kvalitního papíru ,buničiny a celofánu než tabáku .Navíc ,nikoho neodradí pochybné fotky ,i když bezpochyby kouření neprospívá .Jenže by "odpudivé" obrázky musel mít veškerý alkohol , uzeniny ,limonády , brambůrky a vlastně i motorová vozidla a komíny .Nuž - kuřme , pijme ,baštěme dobroty a jezděme a topme ,v lepším případě plníme státní kasu .

atakdale ( 11. listopadu 2015 14:30 )

šmuclerka by ti řekla, že diskuze nejsou zakázaný... jen prostě nejsou otevřený, takže nemáš kam napsat, ale rozhodně je v týhle demokracii nikdo nezakázal máš ale samozřejmě pravdu, drahá zadnice

zadnice ( 11. listopadu 2015 12:52 )

Pokud se objeví článek k cikánům, nebo "imigrantům", tak jsou diskuse ZAKÁZÁNY!

moiaza ( 11. listopadu 2015 11:55 )

 Kuřáci jsou prasata! Kam příjdou, tam prudí a smrdí!

Zobrazit celou diskusi