Návrh zákona o zákazu kouření v restauracích dnes schválila vláda a majitelé restaurací na její adresu kritikou rozhodně nešetří. Obávají se, že budou muset svoje podniky zavřít.
Co si o zákazu kouření myslíte vy? Pište do komentářů!
Návrh zákona o zákazu kouření v restauracích dnes schválila vláda a majitelé restaurací na její adresu kritikou rozhodně nešetří. Obávají se, že budou muset svoje podniky zavřít.
Co si o zákazu kouření myslíte vy? Pište do komentářů!
Své o tom ví Martina Šimonková, která nyní pracuje jako servírka v restauraci Vltavín. Předchozí majitel zkrachoval po dvou měsících. „Bylo to kvůli tomu, že udělal komplet nekuřácký prostor,“ vysvětluje Šimonková rychlé zavření restaurace. „Nyní fungujeme týden s novým majitelem, udělali jsme ji znovu kuřáckou, znovu začali chodit lidi.“
Karolína Pabelová, servírka v restauraci Baterka, schvaluje, že se v restauracích nesmí kouřit přes obědy, celodenní zákaz jí přijde zvláštní. Jako nekuřačka vidí v zákoně i pozitivní stránku hlavně pro personál. „Bude se mi v té kuřácké části lépe dýchat,“ řekla Pabelová smířlivě.
Ostře naopak reagovala majitelka restaurace U Přístavu Soňa Rybářová. Podle ní by si každý majitel restaurace měl sám rozhodnout, zda chce ve svém podniku kouření povolit, nebo zakázat. „Je to všechno nedomyšlený a já s tím nesouhlasím,“ dodává Rybářová. „My jsme tady na to čekali 40 let, abychom byli svobodný, a my vůbec svobodný nejsme! Jedno nařízení za druhým. Nikdo se vás nezeptá na váš názor!“
Kromě úbytku hostů upozorňují kritici i na další problémy, které zákaz může přinést. Například pokud by se nesmělo kouřit v restauraci, lidé by chodili kouřit ven. „To by určitě vadilo nájemníkům,“ myslí si Ivana Sekáčová, výčepní v hostinci V Háji. Podle ní 90 % štamgastů jsou kuřáci a zákaz by znamenal konec její živnosti.
pro rejpaly doma nekouřím, kouřím v dílně nebo v garáži. Nikoho nenutím vdechovat svůj kouř.