Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veterináři pálí včelstva. Poprvé po 20 letech je v Česku nebezpečné onemocnění

včela
včela  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, kle - 
28. srpna 2015
13:10

Veterináři spálili včelstva na dvou místech v Krkonoších. Důvodem byla údajně hniloba včelího plodu. Toto nebezpečné onemocnění se objevilo v Česku poprvé po 20 letech.

Nebezpečné onemocnění zaregistrovali pracovníci Krajské veterinární správy díky pozornosti včelaře v srpnu v Peci pod Sněžkou a v Horním Maršově na Trutnovsku.

„Veterináři vyhlásili mimořádná veterinární opatření. Včelstva v obou ohniscích byla utracena a spálena,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Zdroj nákazy se zatím veterinářům nepodařilo spolehlivě určit. Mimořádné opatření platí v okruhu s poloměrem pět kilometrů od ohnisek nákazy.

„V ochranném pásmu byly chovatelům zakázány veškeré přesuny včelstev i matek, nařízeno provedení klinických prohlídek včelstev spojených s rozebráním díla a zajištění odběru směsného odpadu na dně úlu pro bakteriologické vyšetření,“ uvedl mluvčí.

Bakterie zabíjí včelí larvy

Za hlavního původce hniloby včelího plodu jsou považovány dva druhy bakterií. Nákaza může být zavlečena při zalétávání včel roji neznámého původu, infikovanými úly či včelařskými pomůckami.

„Postižené larvy hynou nejčastěji ve stáří asi čtyř dnů. Dochází ke slábnutí včelstva,“ uvedl Pejchal. Při podezření na výskyt nákazy je včelař povinen vše ohlásit příslušné krajské veterinární správě. Veterináři již zorganizovali pro včelaře z postižených lokalit seminář zaměřený na hnilobu včelího plodu a zejména na její klinické projevy. 

Nejhorším zabijákem včel je mor

V současnosti je za hlavní hrozbu pro chovy včel vnímán mor včelího plodu. Projevuje se obdobně jako hniloba. Laboratorní vyšetření na hnilobu se však standardně nedělá.

„Uvedený případ však ukazuje, že by se mělo zvýšit i povědomí o hnilobě včelího plodu, s jejíž diagnostikou včelaři nemají zkušenosti,“ uvedl Pejchal. Dodal, že samozřejmostí musí být pro včelaře prevence. Ta je stejná jako při moru včelího plodu.

zarazenyprd ( 30. srpna 2015 23:10 )

Není to 20 let, ale 35. Nyní byla zavlečena zřejmě ze severu Polska, kde se vyskytuje.

Zobrazit celou diskusi