Území Prahy 1 pokrývá přes milion metrů čtverečních zeleně. Plno je jí na Hradčanech, na Petříně, v Jelením příkopu, na Strahově, na Kampě, ve Vojanových sadech.  Město tak nabízí včelám pestrou potravu, navíc bez pesticidů, proto se jim tu daří a med je prý kvalitnější, než z oblastí venkova.

Včelaří jsou tu odedávna

Na Hradčanech se včely chovaly už v době Ferdinanda I., Rudolfa II. 
i v 18. a 19. století. Historicky je doloženo i drobné chovatelství občanů Hradčan v přilehlých zahradách a v Jelením příkopě.  Například úly pod Daliborkou vlastnil Jan Holý, pokladník Spolku pražských včelařů. V hospodářském zázemí Pražského hradu stojí včelín, který na žádost
prezidenta T. G. Masaryka navrhl architekt Pražského hradu Josip Plečnik. 

Úly dnes mají pod palcem ženy

Už jste slyšeli o občanském sdružení Hradčanské včely? Právě tento spolek, který je ryze ženskou záležitostí, pokračuje v krásné tradici chování včel v samotném srdci metropole. Včelařky začínaly v roce 2011 se dvěma včelstvy a stále je rozšiřují. V jednom úlu je pro představu asi 80 tisíc včel a „urodit“ se z něho může až sedmdesát litrů medu. Ženy z tohoto občanského sdružení včely ovšem nejen chovají, ale pořádají i řadu osvětových akcí o tomto užitečném hmyzu, o blahodárných účincích včelích produktů. A všichni sousedé z Malé Strany, Hradčan i z levého břehu Vltavy se už každoročně těší na Třešňový den, který včelařky pořádají v rozkvetlé Loretánské zahradě pro děti i dospělé. Užít si tu totiž mohou nejen poučné včelařské dílny, ale i spoustu zábavy, a hlavně ochutnávek výtečného medu z pražských parků a zahrad.