Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Létající jedovaté injekce: Jak se bránit vosám a včelám?

Hmyz už toto léto zabíjel.
Hmyz už toto léto zabíjel.  (Autor: David Malík)
Autor: Iva Dvořáková, Andrea Ulagová - 
7. srpna 2015
14:08

Hmyzí bodnutí již toto léto zabíjelo. V Benátkách nad Jizerou zemřel muž, který podlehl silné alergické reakci. Na konci července a na začátku srpna bývá bodavý hmyz a zejména vosy agresivnější. Navíc jim nahrávají vysoké teploty. Jak se vyhnout bolestivému žihadlu?

Nejvíce toxické je bodnutí včely, naopak od sršně nejvíc bolí. Nejméně bolestivé je vosí bodnutí, ale na rozdíl od včely vás může bodnout i několikrát. Žihadlo mají i čmeláci, používají ho málokdy, ale mohou vás kousnout svými silnými kusadly.

Reakce na bodnutí a její stupně

Když budete umět rozlišit rozdíl mezi normální a alergickou reakcí na bodnutí, ušetříte si zbytečné starosti i návštěvu lékaře. Navíc budete vědět, jak rychle zareagovat v případě skutečné alergie, kdy může jít doslova o každou vteřinu.

1. stupeň – svědění, začervenání, bolestivé otoky, pupínek

2. stupeň – reakce kůže je stejná jako u 1. stupně, přidává se nevolnost, zvracení, krvácení z nosu, potíže s dýcháním, zrychlení srdečního tepu, chrapot

3. stupeň – reakce kůže stejná, objevuje se nevolnost, zvracení, bezděčné vyprazdňování stolice, otoky hrtanu, modročervené zabarvení kůže a sliznice, šok, svalová křeč podobná jako u astmatu

4. stupeň – zástava dechu, zástava srdečního oběhu, pacient dostává anafylaktický šok

3. a 4. stupeň už je alergická a těžká alergická reakce

„Tato odpověď organismu se objeví již několik okamžiků po bodnutí a může vést k šoku, srdeční zástavě a bezvědomí během 10 minut. Mívá i fatální následky, a je proto nutné zavolat ihned rychlou záchrannou službu,“ radí MUDr. Hana Králová ze serveru Ulékaře.cz.

Jak se vyhnout žihadlu

  • Nenoste do přírody pestrobarevné oblečení, především žluté. Hmyz přitahují i květinové vzory. Nejméně přitažlivé barvy jsou pro hmyz bílá, zelená a hnědá.
  • Neprovokujte hmyz odháněním rukama. Zklidněte pohyb a včela odletí. Výborný manévr pro zmatení orientace včely je protáhnout se nějakým keřem či živým plotem.
  • Zamotá-li se vám včela do vlasů, tak se orientuje teplem pokožky. Z vlasů ji ale jen tak nevyprostíte, rychlé usmrcení je v tom případě nejlepší.
  • Nechoďte bosí v trávě, sandály vám také nepomohou.
  • Kontrolujte každé sousto i sklenici s nápojem. Sladké pijte z uzavřených nádob, pokud jíte venku, mějte jídlo zakryté.
  • Hmyz lákají i sladké parfémy, krémy, laky na vlasy a deodoranty.
  • Pozor u otevřených odpadkových košů! Doma svůj odpad zavírejte.
  • Nainstalujte si do oken sítě proti hmyzu.
  • V autě jezděte se zavřenými okny, před jízdou zkontrolujte, zda vám včela či vosa nevlétla dovnitř.
  • Pokud jste alergik, mějte své léky neustále při ruce.

Když žihadlo dostanete

  • Co nejdříve ho z ranky vyjměte pomocí jehly nebo nožíku nebo i pinzetou. Prsty ho nevytahujte, hrozí, že se do rány vylije zbytek jedu z žihadla!
  • Místo umyjte vodou a mýdlem a natřete tekutým pudrem, chladivým gelem s antihistaminikem.
  • Nezapomeňte přiložit studený obklad, nejlepší je led nebo i mražená zelenina v pytlíku.
  • Naše babičky radily přiložit na místo pálení cibuli, zmírňuje bolest. Kdysi se radil i ocet, ten ale vynechte, je dráždivý!

Jed, který se ukrývá v žihadle včel, vos, sršňů, ale i čmeláků, má tři složkyBiogenní aminy způsobují bolestivou reakci na bodnutí. Enzymy jsou vysokomolekulární poteinové molekuly. Nejvýznamnější enzymovou složkou je fosfolipáza A2, která má neurotoxické účinky, jde vlastně o jed. Polypeptidy způsobují také bolest a hlavně otoky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levandulova ( 11. srpna 2015 21:10 )

 To mozna plativalo driv, nebo plati na vcelky, ze nemavejte rukama a sama odleti. Ale ty mrchy vosy jsou utocne a neodleti. Dnes po me sly jak po uzenym, jednu jsem idhanelansnad 5 min a divim se, ze jsem neinkasovala pichanec....pry nejdou po bile barve...tak nevim, proc jsem se jim dnes tak libila v bilych plavkach...

moiaza ( 7. srpna 2015 16:20 )

Skoro proti všemu se můžeme chránit, mimo lidské hlouposti.

Zobrazit celou diskusi