Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak se zbavit vos: Vyrobte si pasti a vyzkoušejte babské rady

/
  • (SCOM, PROFIMEDIA.CZ)
    21. července 2022 ● 14:00

    Léto a teplé dny s sebou přinášejí kromě zábavy také některé nepříjemnosti, jako je bodavý hmyz. Řeč je zejména o vosách, které děsí malé i velké. Jejich žihadlo není nijak příjemné. Místo vpichu oteče, pálí a svědí. U alergiků to navíc může znamenat vážný zdravotní problém. Poradíme vám proto, jak s dotěrným nebezpečným hmyzem zatočit.

    Vosa, sršeň ani včela na vás nezaútočí jen tak bez důvodu. Většinou je člověk předtím musí rozběsnit zoufalým mácháním rukama nebo snahou něčím je plácnout. Prote je mnohem lepší nastražit pasti, které je odpuzují, nebo přímo likvidují.

    U všech podomácku vyrobených pastí platí, že se vosy dostanou dovnitř, ale ven už ne. Nezapomínejte ale, že past potřebuje zhruba dvakrát do týdne vyčistit od mrtvých vos a dalšího hmyzu a naplnit novou sladkou šťávou, přezrálým ovocem nebo pivem. Jak si je vyrobit? Čtěte dál:

  • 1.

    Past na vosy z PET lahve

    Autor: Shutterstock.com

    K výrobě účinného lapače vám bude stačit obyčejná PET lahev. Ostrými nůžkami nebo nožem lahev zhruba v jedné třetině odshora přeřízněte. Do spodní části nalijte sladkou šťávu, vhodný je i zbytek limonády, pivo nebo dejte kousky ovoce.

    Pak vezměte odříznutou horní část lahve a vložte ji do té spodní hrdlem směrem dolů ke dnu lahve. Oba kusy pak k sobě dobře připevněte širokou lepicí páskou. Do horního okraje pasti nožem udělejte dva malé otvory, protáhněte provázek na pověšení a past je připravena k použití.

  • 2.

    Past na vosy ze zavařovačky

    Autor: Profimedia.cz

    Další jednoduchou past si můžete vyrobit ze zavařovací sklenice. Se vším všudy vám to nezabere víc než 5 minut. Potřebovat budete nějakou větší zavařovačku se šroubovacím víčkem, třeba od sterilovaného zelí nebo znojemských okurek. Dovnitř opět nalijte nějakou tu voňavou sladkou laskominu, která hmyz přiláká. Víčko šroubovákem nebo jiným ostrým předmětem proděravte. Díry by měly být dost velké, aby vosy mohly pohodlně vlézt dovnitř. Víčko s otvory našroubujte na sklenici, pokud chcete past pověsit, přidejte provázek nebo ohebný drát a lapač je hotový.

  • 3.

    Vosy odpuzují výrazné vůně

    Autor: Profimedia.cz

    Vosy příliš nemilují výrazné éterické oleje. Pokud tedy chcete mít na stole něco, co by je odpuzovalo, rozložte tam pár mističek s hřebíčkovým olejem. Ten si můžete snadno doma připravit tak, že povaříte celé hřebíčky v rostlinném oleji v poměru 5 celých hřebíčků na 1 polévkovou lžíci oleje a necháte je v něm louhovat.

    Nevoní jim ani olejíček z citronové trávy (voňatky). Ten vosy udrží v dostatečné vzdálenosti, proto ho můžete používat jako velice příjemný přírodní repelent.

  • 4.

    Babské rady proti vosám

     

    Autor: archiv Blesku

    Naše babičky také bojovaly proti nepříjemnému hmyzu konzumováním česneku. Doporučuje se sníst jeden stroužek dvakrát denně alespoň tři dny před plánovaným výletem do přírody. Kdo nesnese česnekový zápach, může ho nahradit česnekovými tabletkami z lékárny. Podobně funguje i B-komplex. Vitamin B se totiž vylučuje pokožkou a hmyz jeho vůni nemá rád. Samozřejmě tento způsob nezaručí, že se vám pak hmyz vyhne obloukem, ale nebudete mu zkrátka tolik vonět, a snížíte tak riziko bodnutí.

  • 5.

    Neprovokujte je

    Autor: SCOM, PROFIMEDIA.CZ

    Vosy milují zejména sladké vůně, pokud se tedy chystáte posedět na zahradě nebo vyrazit na výlet do přírody, raději nepoužívejte těžké sladké parfémy, opalovací a další krémy s výraznou vůní. Hmyz také přitahuje výrazně barevné oblečení, které si včely pletou s květy, vosy zase s ovocem.

    Pozor také na bosé nohy. Bodavý hmyz se často pohybuje nízko při zemi a vaše chodidlo je pro něj "snadným terčem". Nezdržujte se ani v blízkosti přezrálého sladkého ovoce, zbytků potravin a odpadkových košů, které vosy vyhledávají. Jestliže chystáte venkovní piknik, vždy jídlo i nápoje přikrývejte a pijte pokud možno brčkem, protože spolknutá vosa je životu nebezpečná.

  • 6.

    Jak zlikvidovat vosí hnízdo

    Autor: profimedia.cz

    Likvidace vosího hnízda je poměrně nebezpečná. Základem úspěchu je v tomto případě zejména dostatek klidu a rozvahy. Nejlevnějším a nejrychlejším způsobem, jak zlikvidovat hnízdo v zemi, je zalít ho vroucí vodou, případně pokusit se ho ucpat drny či vlhkým jílem. V drogerii je také možné koupit sirné knoty, které vosy vykouří. Nezapomeňte však, že hnízdo mívá více vchodů! Aplikaci raději provádějte ve večerních hodinách, kdy je aktivita vos nejmenší.

    V případě, že se vosy či sršni uhnízdili například na vaší půdě, je samozřejmě použití ohně či vody vyloučeno. Musíte proto využít některý z nabízených preparátů, tzv. insekticidů. Ty se prodávají ve spreji nebo v prášku. Oba typy lze běžně zakoupit v drogeriích a zahrádkářských centrech. Použití sprejového insekticidu s sebou nese větší riziko, neboť je třeba strávit v blízkosti hnízda delší dobu, než se podaří zlikvidovat dostatečné množství vos. Oproti tomu prášek působí dlouhodobě a lze ho pouze nanést okolo vchodu do hnízda.

    Pokud jste alergičtí, případně nemáte s likvidací nebezpečného hmyzi zkušenosti a dostatečně si nevěříte, doporučujeme vám kontaktovat některou ze specializovaných firem. Zásah vyjde přibližně na 2000 korun.

Články odjinud

Dnešní horoskopy