Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novodobá pandemie? Alergiků přibývá, nikdo neví proč

Autor: Andrea Ulagová - 
14. července 2015
18:00

Přepadla vás alergie a řešíte ji volně dostupnými léky z lékárny? Děláte chybu! Podle odborníků alergii pouze utlumíte, hrozí vám však, že už se jí nezbavíte. Odborníci radí, abyste s alergií zašli k lékaři.

„S alergií se můžete narodit, ale také se může objevit v 60 letech,“ řekl Blesku  MUDr. Petr Kubec ze společnosti Alergosan. „Neznáme její příčiny, říkáme jí novodobá neinfekční pandemie. Alergiků přibývá, ale nikdo neví proč,“ dodal.

Na chatu pro Blesk.cz také odpovídal na dotazy ohledně letních alergií. Léto je podle Kubce obdobím pylů plevelů, jako je pelyněk, ambrózie a kopřiva. Daleko horší je alergie z plísně ze vzduchu, které se říká alternárie.

„Jedná se o venkovní plíseň, která žije v půdě a v letních měsících, zejména po dešti, se zvedá z půdy společně s výpary,“ uvedl Kubec. „Je to silný vzdušný alergen, se kterým nelze nic udělat, stejně jako např. s pyly. Dýchat venku zkrátka musíte,“ popsal dále odborník neviditelnou hrozbu.

Letní uzurpátoři – včely a vosy

Alergie na včelí či vosí bodnutí je velmi závažná a může člověka ohrozit na životě. Alergik musí mít u sebe záchranný balíček nebo adrenalinové pero. Pokud se vám stane, že na včelí bodnutí zareagujete silným otokem či problémy s dýcháním, okamžitě vyhledejte lékaře.

Jak se vyhnout žihadlům?

- nenoste oděvy s květinovými vzory

- nepijte nápoje z obalů, do kterých nevidíte

- nechoďte v trávě naboso

- nepoužívejte aromatické parfémy

- v případě konzumace sladkých potravin si okamžitě umyjte ruce

Jak alergii rozpoznat?

Podle odborníka je velmi těžké zpočátku rozlišit, zda za vaším kýcháním a rýmou je alergie, či nachlazení. Pokud ovšem po třech dnech kýcháte několikrát za sebou a rýma je stále vodnatá a nemění sekreci, může se jednat o alergii.

Alergie se může ovšem projevovat i otokem dásní, pálením úst či svěděním v ústech, zvláště po požití potraviny, na kterou jste alergičtí. „V letních měsících se může projevit alergie na broskve, meruňky, třešně, ale i na jablka,“ vysvětluje Kubec.

Přijdou alergologové o práci?

Podle Kubce prodeje léků proti alergiím v lékárnách stoupají a lidé se domnívají, že k alergologovi nemusí. Opak je pravdou. Nákup léků v lékárně vám pouze zamaskuje příznaky, ale připraví vás o možnost se z alergie vyléčit. „Na sliznicích je trvající alergický zánět,“ řekl Kubec. „Kýchání a smrkání je jen špička ledovce a použitím léku z lékárny jen usekneme špičku ledovce, ale podstatu alergie, která devastuje sliznici, necháme bez povšimnutí,“ dodal.

Proto je lepší zajít s alergií ke specialistovi, který nasadí vhodnou léčbu a může nás z alergie vyléčit.

jaromir123 ( 9. srpna 2015 10:01 )

Lidé do sebe tlačí samé picy, rohlíky, brambůrky, hranolky, majonézy, sladkosti, barevné jogurty a samé mléčné výrobky a mnoho kil masa (perfektně opražené) a pak si myslí, že pilulky něco vyřeší. Reklama a chutě lidí jenom poškozuje zdraví. Je to každého volba ale "léčba" za cizí peníze. Doporučuji každému, kdo navštíví drogérii aby si vždy řekl, že vše, co tam vidí lidé většinou dostanou do vody, kterou pijí. A pak ty zázračné hormony. Kam asi zmizí ? Pohodlí žen je BEZOHLEDNOSTÍ k ostatním lidem.

e.44 ( 15. července 2015 14:14 )

Zrovna to jsem chtěla napsat. A nejhorší je, že přehnanou čistotou praštění rodiče ničí odmala dětem imunitní systém, který se z nedostatku podnětů nedostatečně vyvíjí a ještě je ničen chemií z čističů a desinfekcí

Zobrazit celou diskusi