Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívku málem zabila včela!

Včela (ilustr. foto)
Včela (ilustr. foto)  (Autor: Archív)
Autor: INT, jos - 
1. dubna 2009
08:52

Do nemocnice v Táboře přivezli v pondělí kolem poledne dívku, která po dávce včelího jedu zkolabovala. Přivolaní lékaři ji museli zavést infúzi, aby jí zachránili život. Lékaři varují, včely a jiný bodavý hmyz s nástupem jara ožívají!

O nepříjemné události informuje deník Právo.

"Dívka měla štěstí, protože se u ní rozvinula pouze lokální alergie. Nicméně otok se pomalu zvětšoval a navíc se nacházel v oblasti obličeje. To by mohlo být nebezpečné pro dýchací soustavu," řekl Právu lékař Milan Kratochvíl z táborské záchranné služby, pro kterého byla tato první letošní alergická reakce na včelí žihadlo velkým překvapením. „Došlo k ní podle mého názoru velmi brzo na jaře,“ uvedl podle deníku záchranář.

Jak je to s jedem u včely?

O jedovatosti rozhodují hlavně fungicidy a pesticidy. Pro alergiky je včela nebezpečná vždycky. Při bodnutí se uvolní přibližně 90 % obsahu jedového váčku během prvních 20 sekund, kompletní obsah potom do jedné minuty. „Problém je v tom, že reakce je vždy individuální. Může při ní selhat i krevní oběh či důležité životní funkce. Alergici by tak neměli bodnutí včely nikdy podceňovat, nosit u sebe léky a zavolat včas záchranku,“ uvedl Kratochvíl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi