Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nenechte se otrávit hmyzem, použijte přírodní repelenty a babské rady

(Ilustrační foto) Bodnutí od hmyzu: Jak se bránit?
(Ilustrační foto) Bodnutí od hmyzu: Jak se bránit?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: REDAKCE, ula - 
11. srpna 2015
18:30

Přemnožený hmyz nám může znepříjemnit spoustu letních aktivit a navíc nás může ohrozit při grilování nebo obědě na zahradě nebo terase. Přinášíme vám tipy na přírodní odpuzovače, které mají rozhodně méně pesticidů než ty z drogerie.

Vosí past

Lapač vos můžete vyrobit z obyčejné PET lahve. Stačí odříznout horní třetinu a spodek naplnit šťávou, pivem nebo přezrálým ovocem. Odříznutý vršek pak vsuňte hrdlem dolů do spodní části. Přelepte izolepou, aby mezi stěnami nebyla žádná mezera. Vosy vlétnou hrdlem dovnitř, ven už se ale nedostanou.

Hřebíček a limetka

Tahle kombinace může člověku vonět, komáry ale odpuzuje. Rozkrojte 2 limetky a zastrkejte do nich celé hřebíčky. Voňavý odpuzovač dejte tam, kde se zdržujete nebo jíte.

Multifunkční česnek

Oloupejte několik stroužků, nasekejte na malé kousky a položte do misky, kterou postavíte třeba k oknu nebo na římsu. Rozkrojeným stroužkem můžete natřít rámy oken, terasy nebo pergoly. Česnek působí nejen jako antibiotikum, ale komáři a ovádi nesnáší jeho pach.

Aromatické odpuzovače

Vsaďte na aromatické byliny, jako je levandule, máta, citronová tráva nebo eukalyptus, a vyrobte z nich postřik. Do lahve s pumpičkou nalijte převařenou vodu, panáka vodky nebo čistého lihu a přidejte olej. Může být jakýkoliv, ale nejlepší je olivový. Smíchejte směs s jemně nasekanými bylinkami a nastříkejte na celé tělo.

Bylinky nejen v kuchyni

Roste vám na zahradě libeček, meduňka, rozmarýn nebo šalvěj? Natrhejte jejich nať po svazcích a rozvěste kolem oken nebo balkonu. Tyhle vůně totiž komáři zrovna nevyhledávají.

Repelent snadno a rychle

Asi 15 gramů sušených bylin přelijte vroucí vodou a nechte luhovat do zchladnutí. Přidejte dvě polévkové lžíce octa a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Směs můžete jako přírodní repelent aplikovat na kůži každé dvě hodiny.

Sůl na hmyzí bodnutí

Naše čtenářka se s námi podělila o radu, jak na bodnutí vosy či včely. Pokud vás bodne včela, žihadlo ihned odstraňte, u vosího vpichu žihadlo není. Místo vpichu navlhčete a zasypte kuchyňskou solí. Sůl aplikujte ihned, aby se dostala do vpichu, a nechte působit 2–4 minuty, dokud neodezní bolest. Sůl neutralizuje jed a ten se tak nedostane do krve. Navíc místo nenateče a nebolí.

Podle naší čtenářky je to účinný recept, který se jí už mnohokrát vyplatil, jen musíte s sebou v těchto dnech nosit stále trochu soli v kabelce. „Tuto radu ovšem neaplikujte na bodnutí v ústech, kde je silné prokrvení a jed se dostává do krve hned,“ napsala čtenářka.



Vosám se daří, komárům a klíšťatům už méně

Na vosí bodnutí už v Česku zemřeli dva lidé a záchranáři mají o 100 % více výjezdů než vloni.

Aktivita vos v teplém počasí stoupá. V horkém a suchém počasí mají vosy problém najít v přírodě dost kvetoucích rostlin, jejichž nektarem se částečně živí, a stahují se více do měst,“ vysvětluje zvýšenou agresivitu vos Ing. Aleš Bezděk z Entomologického ústavu Akademie věd.

„Dá se tedy říci, že se s lidmi více potkávají. Na zahradách, kde je na zemi spadané ovoce, na koupalištích u odpadkových košů, na terasách restaurací u zbytků sladkých limonád. Proto se může zdát, že je jich letos neobvykle mnoho,“ dodává entomolog.

Klíšťat je stejně, ale neútočí tolik. Nesvědčí jim vysoké teploty ani prostory na přímém slunci. I jejich oblíbené vlhké travnaté porosty jsou vyschlé. Jejich čas přijde až v září, během babího léta. Přesto byste se měli chránit repelenty a po návštěvě lesa či louky se pečlivě prohlédnout.

Komáři si ve vedrech také příliš nelibují, navíc je jich málo. „Důvodem je sucho,“ potvrzuje Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Břeclavi. Množení komárů totiž prospívá vlhko a záplavy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi