Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vosy řádí: Záchranky kvůli nim vyjíždějí více než vloni

V obřích hnízdech mohou být až stovky vos.
V obřích hnízdech mohou být až stovky vos.  (Autor: Londýnské služby pro hubení škůdců/ profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
8. srpna 2015
14:15

Záchranáři v Praze a středních Čechách vyjíždějí k lidem, kteří mají alergickou reakci, až 15krát denně, což je o sto procent více než minulý rok touto dobou. Lidé se stále častěji obracejí i na call centrum středočeské záchranky a chtějí rady, jak se zachovat, pokud dostanou žihadlo.

"K lidem, kteří mají alergickou reakci na bodnutí hmyzem, vyjíždíme toto léto třeba 15krát denně, v jeden den to bylo dokonce 30krát a z toho pět lidí bylo skutečně vážně ohroženo na životě," řekla Blesk.cz mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová.

Agresivitu a přemnožení bodavého hmyzu potvrzuje i mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová: "Nárůst pacientů s reakcí na bodnutí je skutečně enormní, výjezdy vzrostly o 100 procent. Vloni v červenci jsme měli 16 případů, letos je to jednou tolik. Za první srpnový týden už máme deset případů, minulý rok to byly ve stejné době jen dva," dodala.

Jak ošetřit bodnutí? Ptejte se na zdravotním call centru

Pokud u vás nastane silná alergická reakce na bodnutí, tedy silný otok, vyrážka, problémy s dýcháním, volejte okamžitě linku 112 nebo 155. Platí to i v případě, že dostanete žihadlo do úst nebo kolem očí. Dispečeři vám poradí, co dělat, případně vyšlou záchranku.

Záchranná služba Středočeského kraje má také své call centrum, kam můžete zavolat, i když nejste v ohrožení života a potřebujete poradit. Číslo je 800 888 155. Můžete napsat i e-mail na call@zachranka.cz

"Právě v těchto dnech nejčastěji volají lidé a ptají se, jaké jsou alergické reakce na štípnutí," řekla Effenbergerová.

Pokud nastane situace a vy nebudete moci mluvit do telefonu, např. po bodnutí do krku, můžete poslat SMS zprávu na číslo 720 002 655, což je linka, kterou provozuje právě středočeská záchranka. V Praze můžete psát na číslo 724 333 155 a celorepubliková linka je 603 111 158. Do SMS nezapomeňte popsat situaci, napsat jméno a adresu.

"Zatím se nám nestalo, že by nám lidé poslali smsku," uvedla Effenbergerová. "I když člověk nemůže mluvit, raději volá, dispečeři jsou na podobné situace školení. Pokud voláte z pevné linky, hned se nám objeví jméno a adresa. Pokud voláte z mobilu, policie vás může vyhledat," dodala. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 8. srpna 2015 15:01 )

Někdo z redakce Plesku musel dostat bodanec, jinak to není možné. To už je aspoň čtvrtý článek o vosách pořád dokola. Pokud není někdo zrovna alergický a pokud ho nepoštípá celé hejno vos, mohl by se řídit otřepanou písničkou: NECH BROUKA ŽÍT.

Zobrazit celou diskusi