Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Meningokok zabil za poslední léta 23 malých dětí. Přitom existuje očkování

Meningokok nejvíce ohrožuje předškolní děti
Meningokok nejvíce ohrožuje předškolní děti  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
27. srpna 2015
19:13

Za posledních šest let se nakazilo meningokokovou infekcí 396 lidí a 36 zemřelo. 23 z nich byly děti ve věku do 4 let. Vyplývá to z údajů naší největší zdravotní pojišťovny. Proti smrtící nemoci existuje vakcína, Češi ji ale příliš nevyužívají. Zdravotní pojišťovny na ni přitom nabízejí příspěvek.

Loni se Česká republika zařadila mezi země, kde je dostupná vakcína proti meningokoku B, který má na svědomí většinu úmrtí. Pojišťovny na vakcínu přispívají, ale očkování využívá jen velmi málo lidí.

Odborníci proto doporučují rodičům, aby své děti nechali očkovat. VZP od 1. září nabízí dětem příspěvek v maximální výši až 2 600 korun. Loni si nákup vakcíny pro své děti vyzvedlo 1 762 rodičů.

500 klientů, kteří využili příspěvek na očkování proti meningokoku, eviduje Oborová zdravotní pojišťovna. "OZP má příspěvky na různé druhy očkování ve své nabídce dlouhodobě," uvedl Mario Böhme, vedoucí obchodního odboru OZP.  "V rámci online bonusového systému pak nijak neomezuje výši příspěvku, ta záleží na tom, kolik kreditů má klient v systému k dispozici," dodal.

"Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra přispívá svým klientům z fondu prevence na různá očkování po celý rok. Na očkování proti meningokoku přispíváme 600 korun," sdělila Blesk.cz Hana Kadečková, mluvčí ZPMV.

Mluvčí  Česká průmysloví zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová napsala:  "V měsíci září přispějeme svým pojištěncům nad 19 let částkou 500 korun na jakékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, tedy i na očkování proti meningitidě."

Co je meningokoková infekce?

Bakteriální onemocnění, které se šíří kapénkami. Přenašeči může být až 20 % zdravých lidí. Bakterie přežívají v nosohltanu.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti v předškolním věku a mladiství ve věku 15–19 let. Zvýšené riziko platí pro ty, kdo navštěvují větší kolektivy. Odborníci varují před začátkem školního roku, nemoc se často přenáší ve školách, školkách, ale také na kulturních akcích.

Rychlý nástup

Meningokok přichází náhle, většinou u zdravých dětí. Zpočátku se jedná o příznaky podobné chřipce, jako je zvýšená teplota, zchvácenost, únava, bolesti kloubů. U některých pacientů se začnou objevovat drobné nebolestivé krevní skvrny.

Smrt nebo doživotní následky

Meningoková sepse je nejrychlejší smrtící infekční onemocnění vůbec. Bez okamžitě léčby může v  krajním případě nastat smrt do 24 hodin. Zároveň může být pacient postižen následky, jako je amputace končetin, ztráta sluchu, mentální porucha nebo selhání ledvin.

mak ( 28. srpna 2015 05:48 )

 A kolik lidí zabilo nebo zmrzačilo to očkování, hmm? Prosíme objektivní informace, ne propagaci lobby farmaceutického průmyslu.

Zobrazit celou diskusi