Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chaos kolem očkování. Za chyby prý nikdo nemůže, tvrdí resort

Očkování z části hradí zdravotní pojišťovny
Očkování z části hradí zdravotní pojišťovny  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
17. srpna 2015
18:25

Není pravda, že za komplikace po povinném dětském očkování může vždy lékař. Tvrdí to ministerstvo zdravotnictví, které odkazuje na nový občanský zákoník. Nejvyšší soud sice vynesl verdikt, který svaluje vinu na doktory, jenže to se týká jen starších případů.

V Česku jsou ročně hlášeny stovky vedlejších účinků u povinného dětského očkování. Čtyři až pět dětí skončí s vážnými následky. Podle nového občanského zákoníku přitom nenese v takových případech odpovědnost za poškození zdraví pacienta nikdo. Situace by se měla zlepšit až v roce 2017.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Povinnost očkování a vysokou míru očkování dětí hájí ministerstvo ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou totiž chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou.

Lékový ústav má ovšem ročně hlášeno do 600 mírných vedlejších účinků a u čtyř až pěti dětí vážné následky.

Soudy vzkazují ministerstvu: Dělejte s tím něco 

Nejvyšší soud stejně jako na počátku února Ústavní soud doporučil, aby ministerstvo sňalo z lékařů finanční odpovědnost za poškození zdraví dětí po povinném očkování. Zákony by se měly upravit tak, aby se buď přenesla odpovědnost za škodu při povinném očkování na stát, nebo aby se lékařům alespoň nahrazovaly náklady spojené s odškodňováním pacientů.

„K tomuto úkolu se jednoznačně hlásíme a již pracujeme na právních tezích úpravy. Rádi bychom, aby se nová úprava projednala v příštím roce s účinností od roku 2017,“ sdělila Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

S účinností nového občanského zákoníku není zřejmé, kdo by měl nést odpovědnost za újmu na zdraví vzniklou v důsledku povinného očkování, která nevznikla pro „vadnost“ vakcíny (kdy odpovídá výrobce) ani v důsledku nesprávné aplikace (odpovídá lékař). „Sdílíme názor, že v jiných než uvedených případech by neměl být odpovědným lékař,“ dodala.

Pomůže „odškodňovací“ fond?

Povinné očkování nařizuje stát. Proto si myslím, že odpovědnost by měla ležet na státu, nikoliv na konkrétním lékaři,“ řekl Blesku Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Podle něj existují dvě možné varianty řešení dnešní situace: „Buď by případné odškodnění probíhalo formou občanskoprávního sporu, nebo by se zřídila pod ministerstvem zdravotnictví komise, která by posuzovala jednotlivé případy. Zároveň by pak musel existovat nějaký fond, z něhož by se čerpaly finanční prostředky.“

Vznik odškodňovacího fondu doporučil státu už v únoru Ústavní soud. Šéf České pediatrické společnosti Jiří Zeman má za to, že by do fondu měly přispívat hlavně zdravotní pojišťovny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi