Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za komplikace po očkování odpovídá lékař. Nelíbí se to Nejvyššímu ani Ústavnímu soudu

Vakcínu nevyrobil a aplikovat ji musí ze zákona. Za případné komplikace po očkování odpovídá paradoxně lékař. (Ilustrační foto)
Vakcínu nevyrobil a aplikovat ji musí ze zákona. Za případné komplikace po očkování odpovídá paradoxně lékař. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
17. srpna 2015
13:02

Za škodu na zdraví dítěte po nežádoucí reakci na povinnou vakcínu je odpovědný lékař, i když vakcínu nevyrobil a aplikoval ji na základě povinnosti ze zákona. Takový verdikt vynesl Nejvyšší soud. Zároveň ale doporučil – stejně jako na počátku února Ústavní soud – aby ministerstvo zdravotnictví tuto finanční odpovědnost z lékařů sejmulo. S tím souhlasí podle vyjádření pro Blesk i Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Ministerstvo by mělo podle doporučení Nejvyššího soudu zákony upravit tak, aby se buď přenesla odpovědnost za škodu při povinném očkování na stát, nebo aby se lékařům alespoň nahrazovaly náklady spojené s odškodňováním pacientů. Lékaři volají po založení fondu.

„Povinné očkování nařizuje stát. Proto si myslím, že odpovědnost by měla ležet na státu, nikoliv na konkrétním lékaři,“ řekl Blesku Prymula. Podle něj existují dvě možné varianty řešení dnešní situace: „Buď by případné odškodnění probíhalo formou občanskoprávního sporu, nebo by se zřídila pod ministerstvem zdravotnictví komise, která by posuzovala jednotlivé případy. Zároveň by pak musel existovat nějaký fond, z něhož by se čerpaly finanční prostředky.“

Vznik odškodňovacího fondu doporučil státu už v únoru Ústavní soud. Šéf České pediatrické společnosti Jiří Zeman má za to, že by do fondu měly přispívat hlavně zdravotní pojišťovny.

Lékař nepochybil… přesto zaplatil statisíce

Aktuální doporučení Nejvyššího soudu souvisí s kauzou dívky, jež prodělala po očkování proti tuberkulóze těžký zánět kyčelního kloubu. „Existence fondu odškodnění by v takových případech systémově pomohla,“ vysvětluje Prymula. „Opakovaně jsem se setkal s tím, že lékař musel za nežádanou reakci na vakcínu platit, přestože v ničem nepochybil. Odškodné přitom bývá v takovém případě i několik set tisíc korun.“



V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Lékový ústav má ročně hlášeno do 600 mírných vedlejších účinků a u čtyř až pěti dětí vážné následky. Povinnost očkování vysvětluje ministerstvo ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou tak chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi