Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkovat ano, nebo ne?! Česká televize prý odvysílala předpojatou reportáž

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
12. července 2015
18:28

Část pořadu Nedej se plus s názvem Utajená data, který odvysílala Česká televize, byla prý neobjektivní a předpojatá. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nebyl obsah této reportáže dostatečně vyvážený, a tak nahrával spíše odpůrcům vakcinace. Podle serveru Lidovky.cz jí za to hrozí pokuta.

Celá reportáž se prý vezla na vlně odporu proti očkování. „Podle naší analýzy bylo evidentní, že množství vyjádření proti očkování bylo mnohem větší než u zastánců očkování. Pořad byl tak nevyvážený,“ uvedl pro server Lidovky.cz člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marek Poledníček (KDU-ČSL).

Podle dopisu, který Rada už rozeslala kritikům této reportáže, byla reportáž natočena s předem stanoveným postojem. Měla se i snažit ovlivnit postoj diváka ve prospěch závěru tvůrců. Už před časem ji nechávalo posoudit i vedení České televize. „Generální ředitel požádá Etický panel, aby reportáž z cyklu Nedej se plus posoudil,“ řekla tehdy serveru Lidovky.cz mluvčí veřejnoprávního média Alžběta Plívová.

Pořad kritizovali i odborníci

Servítky si nebrali ani odborníci. „Považuji za skandální, že veřejnoprávní Česká televize takto mate veřejnost. Pořad je typickou ukázkou senzacechtivé žurnalistiky vycházející vstříc poptávce po spikleneckých teoriích,“ kritizoval pořad pro Zdravotnickydenik.cz ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky Václav Hořejší.

Na druhou stranu organizace bojující za bezpečné očkování se postavily za tuto reportáž. Podle jejich vyjádření je na tomto případu jasně vidět, že je u nás téma očkování absolutně nedotknutelné. České televizi za to nyní hrozí v nejhorším případě pokuta. Podle Poledníčka to aspoň bude mít ČT příště na paměti a bude více dbát na vyváženost svých pořadů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi