Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila s Českou televizí dvě správní řízení kvůli pořadu Minutky paní Haliny – Robot s Halinou Pawlowskou. Problém je v tom, že minipořad z kuchyně byl doslova zahlcen reklamou na výrobce domácích spotřebičů Eta. „Jedno řízení je za neoddělenou reklamu, druhé za to, že vůbec uvádějí reklamu na ČT1,“ sdělil iDNES.cz předseda RRTV Ivan Krejčí.

Tím ČT podle RRTV porušila zákon, který veřejnoprávní televizi vysílat reklamy na prvním programu zakazuje. O svém podezření dokonce vydala tiskové prohlášení. „Obsah tohoto minipořadu, v němž protagonistka hovoří o výhodách a přednostech kuchyňského stroje ve spojení s označením sponzora fakticky informujícím, kde je možné takový výrobek zakoupit, vytváří reklamní celek, resp. reklamu, která však byla do vysílání zařazena tak, že nebyla pro diváka jako reklama rozeznatelná a jako reklama nebyla ve vysílání oddělená od ostatních částí vysílání,“ uvedla RRTV v lednové tiskové zprávě.

Navíc se vedou spory o to, kdo pořad s Halinou Pawlowskou vůbec financuje. „Za výrobu pořadu Česká televize nic neplatí,“ řekla mluvčí České televize Alžběta Plívová. Zároveň podotkla, že pořad na klíč vyrobila produkční společnost Frmol. ČT tím nahrála do karet Radě, která se domnívá, že pořad financuje přímo společnost ETA. Ta ho dokonce sdílela na svých stránkách i na svém kanále YouTube. Tam však nyní minipořad nejde přehrát, protože je označen jako soukromý.

Nechci spekulovat, ale kdo jiný by Minutky paní Haliny platil než firma Eta. My si myslíme, že je to Eta, ale budeme to ještě zjišťovat a především to musíme být schopni prokázat,“ řekl iDNES.cz Krejčí.

Za obě správní řízení podané na ČT televizi hrozí dvě pokuty, každá až ve výši 2,5 milionu korun. V případě, že RRTV zjistí pochybení i u dalších dílů, hrozí televizi další pokuty.

Moderátorka pořadu Halina Pawlowská nyní provází pořadem o vaření na konkurenční televizi Nova U Haliny v kuchyni. Také tam podporuje reklamu, konkrétně upozorňuje na sirup, jehož výrobce pořad sponzoruje. K celé věci se Pawlowská nevyjádřila, jelikož má vypnutý telefon.