Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tanky, obrněné vozy i pandury. Češi odjeli na důležité cvičení NATO

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. srpna 2015
15:00

Připravit se a demonstrovat, že vojáci NATO si s možným nepřítelem poradí - to je cíl velkého vojenského cvičení. Mezinárodního cvičení NATO v německém výcvikovém centru v Hohenfelsu se zúčastní 4500 vojáků. Velet mu bude český plukovník Josef Kopecký. Armáda vyslala na cvičení 1400 vojáků a 430 kusů techniky. Na západ odjely tanky, obrněné vozy i transportéry Pandur. Cvičení potrvá do 24. srpna.

Allied Spirit II, tedy Spojenecký duch 2 – to je název velkého vojenského cvičení nedaleko českých hranic. 1400 českých vojáků a 430 vozů se do německého výcvikového centra v Hohenfelsu přesouvalo jak po silnicích, tak vlakem. Na nákladních plošinách odcestovaly například tanky, lehké obrněné vozy i transportéry Pandur.

I obrněné vozy odjely na cvičení vlakem I obrněné vozy odjely na cvičení vlakem | npor. Radek Hampl

Tanky se přitom na nákladní vlak vešly „jen tak tak“, dokonce byly mírně větší než připravené plošiny. Naložit vozy tak vyžadovalo dobrou spolupráci řidičů a velitelů.

Tank se na vlak sotva vejde Tank se na vlak sotva vejde | npor. Radek Hampl

Dalších 280 vozů odjelo do Německa po silnici. Sedmihodinová cesta z Jinců čekala také kanonové houfnice DANA. „Téměř třísetkilometrovou trasu s námi absolvovalo také devět stařičkých náklaďáků Praga V3S a všechny bez problémů dorazily do cíle,“ pochválil osvědčenou techniku velitel dělostřelců Luboš Pánek. Na cvičení vyrazili také vojáci z Opavy.

Mezinárodního vojenského cvičení se kromě Česka a Německa zúčastní také USA, Velká Británie, Kanada nebo Maďarsko. Do 14. srpna se budou vojáci připravovat, samotné cvičení by mělo proběhnout od 15. do 24. srpna. Cílem je vypilovat vedení útočných, obranných i stabilizačních operací a sjednocení palebné podpory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 6. srpna 2015 19:33 )

Musíme se připravit na nejhorší. V Rusku začal hladomor.

zauber ( 6. srpna 2015 17:46 )

Češi v-yse-rte se na NATO.

moiaza ( 6. srpna 2015 16:52 )

 Naše loutková armáda jde společně s agresorem a vrahem oslavit výročí vyvráždění statisíců lidí v Hirošimě a Nagasaki. V neděli 9. srpna určitě vzdají holt agrasoru za tuto akci. Vyvraždili neviné ženy a děti, které neměly s válkou vůbec nic společného. Jsem zvědavý, zda pojedou na cvičení s agresorem při příležitosti výročí vyvráždění milionů Vietnamců.

gabreta ( 6. srpna 2015 16:09 )

Putlera pičlámistu, komoušskýho na salámisty viď???

porfi ( 6. srpna 2015 15:52 )

 Drzte klapajzny hospodsti povaleci a nemudrujte o necem ...cemu nerozumite..troubove

Zobrazit celou diskusi