Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rýmička útočí: I v horkých dnech můžete nastydnout

V létě můžete stejně jako na pláži ležet v posteli.
V létě můžete stejně jako na pláži ležet v posteli.  (Autor: Jindřích Mynařík)
Autor: Andrea Ulagová - 
3. července 2015
05:01

Přechody z horka do klimatizovaných místností, ledové nápoje a zmrzliny – pokusy ochladit se mohou vést k nachlazení i v tak vysokých teplotách, jaké čekáme o víkendu. Pokud onemocníte chřipkou a angínou v létě, neměli byste je přechodit.

Horké léto je paradoxně rizikovější pro vznik onemocnění dýchacích cest než zima. Letní chřipka ovšem není způsobená viry jako ta v zimě a někdy může přejít až do závažných zánětů, kterým se říká letní angína.

Právě letní nachlazení je teď aktuální téma. Čeká nás totiž velmi horký víkend. V pátek teploty ještě zůstanou u 30° C, další tři dny ale přinesou opravdovou výheň – v sobotu budou ve stínu teploty okolo 31 °C, neděle bude ještě teplejší – čekáme až 34 °C. Ani v pondělí se neochladí, spíš naopak – bude to nejteplejší den ze všech, rtuť na teploměrech vyšplhá minimálně k 35°C.

Jak se můžeme nachladit?

Nejčastějším důvodem letních onemocnění bývá přechod z klimatizované místnosti do horka. Když v zimě vyrážíme z teplé místnosti ven, většinou se dobře oblékneme. Naopak to samozřejmě neplatí.

Také stačí, abychom se napili ledového nápoje nebo si dali zmrzlinu. Není dobré zůstávat v mokrých plavkách a na rýmu a zablokování páteře si zadělávají ti, kteří si třeba v autě pustí klimatizaci přímo na obličej.

„V teplém počasí se člověk snaží své přehřáté tělo co nejrychleji ochladit. Jenže tím si způsobí teplotní šok, kterému organismus někdy nedokáže čelit,“ říká MUDr. Petr Jirák, primář Oddělení ORL pražské Nemocnice Na Homolce.

Nakazit se chřipkou můžete i v místech, kde je větší skupina lidí, např. na koncertech a letních festivalech.

Rýmička a angína – jak je rozpoznat?

V létě můžete chytit rýmu, ale ta může přejít v rozsáhlý zánět horních cest dýchacích, někdy i zánět hltanu, dutin. Pokud máme jen nachlazení, tedy škrábání v krku a zvýšenou teplotu, můžeme se vyléčit sami. Stačí si obstarat volně prodejné léky, lehnout si do postele a nenamáhat se.

Pokud jsou bolesti v krku tak silné, že nemůžeme polykat a máme vysokou horečku, může se jednat o angínu. Poznáme to při pohledu do krku, kdy je vnitřek zarudlý, na mandlích jsou bělavé a žlutavé povlaky. „Nemocný trpí vysokými teplotami, bolesti v krku se stále zhoršují, organismus je vyčerpaný a zchvácený. Pak je už třeba vyhledat lékaře a nasadit antibiotika,“ říká Jirák.

Žádné sluníčko s angínou!

Pobyt na slunci a horku je pro organismus velká zátěž. Proto by na slunce neměli chodit ti, kteří jsou nemocní, berou léky nebo antibiotika.

„Zvláště na začátku onemocnění je proto pobyt na přímém slunci a v horku nevhodný, protože zhoršuje vyhlídky našeho organismu v boji s infekcí. V rekonvalescenci, např. odjedeme-li na dovolenou po angíně či při konci její léčby, je možné tuto zátěž s rozumem dávkovat,“ řekl lékař Jaroslav Valvoda, spolupracovník portálu Ordinace.cz.

„Zákaz pobytu na slunci z podávání antibiotik přímo nevyplývá, ale řada antibiotik i jiných léků může vyvolat fotosenzibilizaci a spolu se slunečním zářením pak mohou vzniknout nepříjemné fotodermatitidy i s celkovými příznaky. Je zapotřebí číst pečlivě příbalové letáky u léků, není to jen fráze,“ dodává Valvoda.

Jak se nenachladit během léta

  • Opatrně při přechodech z klimatizovaných místností (aut) do venkovních prostor. Klimatizaci v autě vypněte předtím, než zastavíte, než vyjdete z místnosti, zpomalte, zastavte se třeba na chodbě.
  • Nepijte příliš ledové nápoje, může vám to uškodit.
  • Větráky a klimatizaci si nesměrujte přímo na obličej.
  • Pozor na další ledové věci, např. na zmrzliny nebo i vychlazené ovoce.
  • Před návratem domů z koupaliště si sundejte vlhké plavky, netravte v nich příliš času.
  • Pokud už onemocníte, naordinujte si klid, lehněte si do postele, dejte si horký čaj.
  • V případě, že máte pocit, že se jedná o závažnější onemocnění, vyhledejte lékaře.

eva.trlikova ( 10. prosince 2015 10:22 )

Jooo, ta klimoška a drinky s ledem! To je zrádné Ale proti rýmičce mi docela pomáhá mořská voda...každý den si propláchnu nos Quixx sprejem a mám pokoj..čistý a zvlhčený nos je přeci jen mnohem odolnější proti virům. Synkovi dávám Quixx baby kapičky, abych ho před rýmou z klimošky ochránila.

naidka ( 3. července 2015 08:00 )

Jasně, že se dá nastydnout i v horku. Zvlášť, když se bude někdo řídit radami Plesku a bude chodit spát namočený nebo v pyžamu z mrazáku.

Zobrazit celou diskusi