Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Norská sociálka operuje v Česku. Připravuje zákon na odebírání dětí

Eva Michálková žádá o svěření dětí do své péče
Eva Michálková žádá o svěření dětí do své péče  (Autor: Facebook, Blesk - Karel Kopáč)
Autor: Andrea Ulagová - 
17. června 2015
10:25

Norská sociální služba známá svým apetitem v odebírání dětí se podílí na přípravě nového českého zákona. Norma by měla stanovit nová pravidla právě pro odebírání ohrožených dětí a péči o ně, uvedl časopis Týden. V Norsku přitom úředníci při jakýchkoli pochybnostech nejdřív berou děti, teprve pak zkoumají oprávněnost zásahu do rodiny. Své o tom ví Češka Eva Michaláková, která se marně snaží vymoci zpět své syny.

Norská sociálka Barnevernet není v Česku příliš oblíbená, zejména kvůli kontroverzní kauze Evy Michalákové, které Norsko odebralo dva syny a zároveň jí zakazuje se s chlapci vídat.

Do sporu se vložil i prezident Miloš Zeman a kritici vyčítají norským úředníkům, že odebírají děti rodinám, které se jim znelíbí, a umisťují je k pěstounům, kterým jde jen o peníze.


Nyní možná norský sociální systém zasáhne i do naší legislativy. Norové se podílejí na vzniku nového českého zákona o podpoře ohrožených rodin a také seznamují pomocí školení se svým systémem i naše úředníky.

„Jedná se zejména o vypracovávání analýz na aktuální témata, které budou podkladem pro připravovaný věcný záměr nového zákona,“ uvedl pro časopis Týden mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň. Naznačil tak, že setkání s Nory není příliš důležité a český zákon se tím norským pouze inspiruje.