Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češky, neberte si domorodce, a pozor na islamisty, varuje ministerstvo před sezónou dovolených

Ministerstvo zahraničí varuje před dovolenými. Nebezpečím mohou být teroristé i sňatkoví podvodníci
Ministerstvo zahraničí varuje před dovolenými. Nebezpečím mohou být teroristé i sňatkoví podvodníci  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
10. června 2015
16:22

Vyhněte se zemím, kde operuje Islámský stát. Zvažte návštěvy míst, kde hrozí teroristické útoky nebo únosy. Tak zní doporučení ministerstva zahraničí pro Čechy, kteří míří na dovolenou. Češky zároveň varovalo před sňatky s domorodci, a to hlavně ze severní Afriky. Ženichům totiž často nejde o románek, ale o peníze a občanství.

Každoročně po letní sezóně začíná nápadně stoupat počet uzavřených manželství Evropanek s cizinci v turisticky atraktivních lokalitách. Nejde ale o lásku. Sňatkoví podvodníci tokají s turistkami s jasným cílem – vytáhnout ze zamilovaných a důvěřivých žen peníze a po případné svatbě také získat povolení k pobytu. Ve světě se této problematice říká „bezness“.

„Je to skutečně byznys, ti muži často udržují více vztahů najednou,“ popisuje nové nebezpečí Jaroslav Horák, zástupce náměstka ministra zahraničí. „Doporučujeme obezřetnost při navazování vztahů s cizinci, zvláště občany zemí mimo EU, a to nejen při pobytu v zahraničí, ale i při navazování vztahů na internetu,“ dodává Horák.

Podvodníci  vyhledávají své oběti nejen na pláži a v turistických letoviscích, ale také na sociálních sítích. Bezness kvete např. v Tunisu, kam jezdí na dovolenou i mnoho Čechů.  

Znáte ve svém okolí někoho, kdo se stal obětí dovolenkového sňatkového podvodníka? Nebo snad jinoch z exotického ráje zlomil srdce přímo vám a chtěla byste varovat ostatní dámy, aby nedělaly stejnou chybu a poslechly rozum před srdcem? Ozvěte se do redakce na tip@blesk.cz nebo na telefon 724 014 586.

Pozor na některé islámské země!

Ministerstvo nedoporučuje vydávat se na dovolenou do zemí na Blízkém východě a do některých islámských zemí. Nebezpečné jsou i příhraniční oblasti některých zemí, jako je např. Nigérie, kde operují různé ozbrojené skupiny. Zároveň by si turisté měli dávat pozor, aby nefotografovali vojenské objekty, např. v Zambii, kde se můžete dostat do vězení.  

„Důležité je také dodržovat místní zákony a předpisy,“ zdůraznil Horák. Pokud nebudete mít na Balkáně nebo ve Slovinsku platnou dálniční známku nebo porušíte dopravní předpisy, čeká vás skutečně tučná pokuta za přestupek.

Podle ministra zahraničí naopak nemusíte mít strach v zemích na jihu Evropy, které hlásí příliv uprchlíků. „Do této chvíle nemáme hlášené žádné problémy v souvislosti s uprchlíky, nevyhodnotili jsme to jako situaci, která by mohla nějak ohrozit české občany při dovolené na jihu.“ uvedl ministr.

Do těchto zemí raději nejezděte...

Zato v těchto zemích není bezpečno: Afghánistán, Alžírsko, Čad, Egypt, Irák, Jemen, Jižní Súdán, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Libye, Mali, Niger, Nigérie, Pákistán, Somálsko, Středoafrická republika, Súdán, Sýrie.

Zájem o dovolenou v Tunisku nebo v Egyptě nepolevuje. Podle cestovní kanceláře Blue Style stoupla poptávka po zájezdech do Tuniska o 15 % oproti loňské sezóně, nárůst u Egypta nebo Řecka je 10 %.  Zda se na zájmu o zájezdy podepíše dnešní sebevražedný útok v Egyptě, ukáže čas.

„Je však pravidlem, že země postižené podobným útokem zavádějí taková bezpečnostní opatření, že se v danou chvíli stávají paradoxně bezpečnější. Tato opatření zafungovala velice dobře právě v souvislosti s dnešním pokusem o teroristický útok, kdy se útočníci nedostali až do míst, kde se turisté nacházejí, říká Lenka Berberi z CK Blue Style.

 „V loňském roce navštívilo Egypt celkem 185 tis. českých turistů, což bylo o 50 % více než v r. 2013,“ potvrzuje zájem Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „V případě Tuniska se po březnovém útoku v hlavním městě prodeje krátkodobě zpomalily, nyní se již obnovují. Navíc ceny pobytů v Tunisku a Egyptě jsou na poměrné nízké úrovni už od roku 2011,“ dodala Petříčková. Naopak ceny zájezdů do Řecka stoupají, přesto je o ně zájem a cestovní kanceláře nemají informace, že by stav uprchlíků v Řecku nebo Itálii ovlivňoval dovolenou turistů.  

Máte problém? Obraťte se na zastupitelství

V letošní sezóně ministerstvo otvírá v nejoblíbenějších letoviscích konzulární jednatelství. Najdete ho v Bulharsku (Burgas), Chorvatsku (Rijeka a Split) a ve Španělsku. Stejně jako v minulých letech budou v Chorvatsku a Bulharsku hlídkovat čeští policisté spolu s místními.

Ministerstvo doporučuje cestovatelům registrovat se zdarma v systému DROZD na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Usnadní to práci úředníkům, pokud v dané zemi nastane krize. Během zemětřesení v Nepálu bylo v systému registrováno pár desítek osob z Čech, přitom se jich v oblasti pohybovalo přes 300.

Zastupitelský úřad vám může vystavit nový cestovní průkaz, informovat příbuzné při nehodě či úmrtí a předávat informace příbuzným v případě zatčení.  Nezaplatí za vás účty, pokuty, kauce nebo pobyt v nemocnici, nepřebírá náklady v případě záchranných či pátracích akcí.

Desatero pro bezpečné cestování

  1. Cestujte vždy s platným občanským průkazem (země EU) nebo platným cestovním pasem
  2. Před odjezdem si nastudujte co nejvíce informací o zemi, do které cestujete
  3. Pojistěte se, a to i při dovolené v EU
  4. Buďte ve spojení s někým doma
  5. Chraňte si své doklady a cennosti
  6. Dodržujte celní předpisy
  7. Dodržujte ostatní místní zákony a předpisy
  8. Respektujte místní zvyklosti
  9. Chraňte životní prostředí
  10. V nouzi se obraťte na zastupitelský úřad ČR (pokud v dané zemi není, stačí na jakýkoliv úřad státu EU)

 

borjar ( 11. června 2015 00:41 )

Diana to nevěděla ???? Ano sudruhovia , ona blondýna zkušala sex s čiernym ???

datelobecny ( 11. června 2015 00:15 )

Co to žvaníš? Němky jsou nejhnusnější baby v Evropě. I Němci o nich vykládají, že kdejaká kráva je hezčí než němka. Neznám češku, které by nějaký Němec nenabízel manželství po prvním setkáni, a to i těm, které já považuji vzhledově za podprůměrné. Jinak na té fotce může být i angličanka.

babana ( 10. června 2015 20:10 )

Jednu tady máš. Emmičku Smetanu, tedy Smetanovou. Ta je sem chce tahat a chce, abychom jim pomáhali...

babana ( 10. června 2015 20:06 )

Jejich věc. Žádné občanství - tyhle islámský zmetky nevpustit do země a pokud už tam jsou, tak deportace. A pak nehrozí to, co píšeš. Islámismus je extrémním způsobem nebezpečný, tak co se s tím všichni serete a tolerujete tohle biologické zvěrstvo? Co tolerujete, to máte, pablbové.

odol ( 10. června 2015 20:01 )

Zobrazit celou diskusi