Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď Jiřího s rakovinou prostaty: Po chemoterapii jsem málem ochrnul

Autor: Andrea Ulagová - 
9. června 2015
15:00

Lékaři našli panu Jiřímu zhoubný nádor prostaty před osmi lety. S nemocí zahájil těžký boj. Po operaci se sice jeho stav krátce zlepšil, jenže po třech letech rakovina opět udeřila. Nejen pro něj je nadějí nový, hormonální způsob léčby.

Pan Jiří začal nejdřív docházet na chemoterapii. „Přišel jsem o nehty, znecitlivěly mi nohy, musel jsem chodit o berlích,“ vzpomíná na těžké chvíle. Jak se cítí dnes? Jaký je jeho životní sen? To všechno prozradil v rozhovoru pro Blesk.cz:

 

Video Chemoterapie mi nepomohla. - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

 

V posledních letech počet nemocných rakovinou prostaty vzrostl, letos podle odhadů přesáhne 60 tisíc. Až 10 procent mužů touto agresivní rakovinou onemocní a 3 procenta zemřou. Pozitivní zpráva je, že právě úmrtnost v posledních letech poklesla, neklesá však počet pacientů v pokročilém stadiu nemoci. Navíc se snižuje průměrný věk nemocných.

Věk nemocných mužů se snižuje Věk nemocných mužů se snižuje | profimedia.cz

„Obecně platí, že riziko rakoviny prostaty narůstá po 50. roce života. Větší riziko představuje také výskyt onemocnění v rodině, a mělo by tedy být podnětem k návštěvě lékaře,“ říká onkolog Jindřich Fínek. „Ačkoliv se zlepšuje informovanost mužů i diagnostické metody, které jsou schopné odhalit chorobu již v raném stadiu, muži se stále bojí podstoupit vyšetření,“ dodává Fínek.

„Nebojte se vyšetření,“ nabádají lékaři muže. „Nebojte se vyšetření,“ nabádají lékaři muže. | Shutterstock.com

Strach z nepříjemného vyšetření

Muže děsí hlavně samotné vyšetření, které probíhá konečníkem. To ale může pacientovi zachránit život, pokud se nemoc odhalí včas. V opačném případě se začnou objevovat metastázy a to už může být pozdě. 

V minulosti byla k léčbě často používána chemoterapie. Ta má řadu vedlejších účinků, včetně negativního vlivu na psychiku. Nyní se pokročilé stadium rakoviny prostaty léčí pomocí hormonů. Pacient nemusí docházet do nemocnice a navíc má šanci na delší život.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi