Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krkavčí matka: Postiženého syna připravila o auto i statisíce!

Krkavčí matka žije i se synem v tomto domě.
 (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
4. března 2015
20:12

Od státu dostala dvousettisícový příspěvek na auto pro svého autistického syna Tomáše (15). Peníze však rozfofrovala! Teď nezodpovědná matka Daniela L. (33) z Jihlavy musí částku Úřadu práce vrátit.

Nechci se k tomu vyjadřovat. Peníze vrátím,“ slibovala po telefonu žena. „Syn netrpí hlady, má vše, co potřebuje,“ ubezpečovala překvapivě Blesk. Za peníze státu si pro sebe nakoupila nejrůznější oblečení a věci. Matka nyní čelí obvinění z trestného činu zpronevěry.

V roce 2013 žena obdržela 200 tisíc na svůj účet. O příspěvek požádala na zakoupení osobního auta pro potřeby svého zdravotně postiženého syna. Peníze však použila pro svoji potřebu,“ uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová.

Proč se zabýváte takovou píč……?“ reagoval podrážděně na dotaz Blesku přítel matky, který Tomáše, trpícího Aspergerovým syndromem, právě hlídal. „Mně je z toho těžko. Dostala jsem se do té situace zbytečně. Chtěla jsem pomoci a peníze jsem půjčila,“ vymýšlela si vzápětí žena.

Naštěstí takové případy jsou zcela výjimečné,“ tvrdí Jaroslava Ferdová z Úřadu práce v Jihlavě. Úředníci, pokud se nyní s matkou na vrácení peněz nedohodnou, budou částku vymáhat prostřednictvím Celní správy.

Aspergerův syndrom

Autistická porucha vznikající v dětství a přetrvávající do dospělosti. Jedinec se může adaptovat do běžného života, ovšem základní porucha u něho přetrvává. Onemocnění je srovnatelné s infantilním autismem.

Zobrazit celou diskusi