Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Největší porážka Merkelové! Putin vyhrál válku nervů, nešetří Němci kancléřku

Autor: simao, ČTK - 
13. února 2015
07:25

Byl to únavný, 16hodinový maraton. Jednání v běloruském Minsku dopadlo dohodou o příměří na východní Ukrajině, které má nastat v noci ze soboty na neděli. Přesto výsledek minského summitu znamená pro německou kancléřku Angelu Merkelovou dosud největší porážku, píší v Německu. Proč?

Úsilí o zachování míru v Evropě a o vítězství rozumu bylo prý zbytečné. Za vítěze se naopak může považovat Vladimir Putin. To napsal ve svém komentáři zpravodajský web časopisu Der Spiegel. Merkelová jen pomohla Rusku krizi na Ukrajině „zamrazit“, uvedl Die Welt. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung se jí a francouzskému prezidentovi Hollandeovi ale podařilo dosáhnout všeho, co bylo možné. Skepse je však na místě.

Přestože kancléřka po jednáních v Minsku hovořila o „záblesku naděje“, vystihuje současnou situaci na Ukrajině jen jediné slovo: beznaděj, píše Der Spiegel. Válčí se dál, stále umírají lidé na obou stranách, upozorňují Němci.

Der Spiegel Merkelovou skutečně nešetří. Ukrajinská politika Merkelové prý ztroskotala. Málokdy přecenila své síly tak jako během této krize. Merkelová nedokázala totiž donutit Američany ani Rusy, aby se vzdali své „kořisti“, a výsledkem je rozdělená země.

Zodpovědnost ale prý nesou i sami Ukrajinci. Nebezpečným poučením z ukrajinské krize je, že ani v Evropě nejsou hranice věčné, píše dál Der Spiegel v komentáři. Ukrajina se už nebude moci dál rozhodovat, zda bude směřovat na východ nebo na západ; rozhodnutí totiž padlo. Západ Ukrajiny se stane „americkým protektorátem“, její východní část ruským. Jít zlatou střední cestou, tedy vzdát se vyhlídky členství v Evropské unii a NATO, před časem odmítli sami Ukrajinci.

Za jednoznačného vítěze minských jednání lze podle Spiegelu považovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Strach o mír v Evropě ale zdaleka nekončí. Pokud Rusko či separatisté na východě Ukrajiny dohody poruší, zbývají Západu již jen dvě možnosti: podvolit se Putinovi nebo přitvrdit, uvádí Der Spiegel.

Merkelová jako psycholožka při pokusu o záchranu rukojmích

Podle komentáře uveřejněného na webu listu Die Welt spočívá kancléřčina slabina v tom, že má tendenci „uložit konflikty k ledu“ a přeceňuje „léčivou schopnost času“. V Minsku Merkelová fungovala jako policejní psycholožka při pokusu o záchranu rukojmích. Rusko, které se zbraní v ruce pomyslné rukojmí drželo, nechtěla zahnat do kouta. Tím ale Moskvě umožnila získat alespoň část Ukrajiny zpět do své sféry vlivu a ostatní povzbudila, aby podobným způsobem vyvolávali konflikty a v pro sebe výhodném okamžiku je „zmrazili“.

Také noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hovoří o „zmrazeném konfliktu“. Za opatrný optimismus, který minský summit přinesl, ale nasazení Angely Merkelové stálo. I když se dosáhlo dohody na úkor Kyjeva, zaslouží vše, co povede k uklidnění situace, uznání. Není to sice konečná mírová dohoda, co Merkelová a Hollande z Minska přináší, ale je to dobrý začátek, uzavírá komentář FAZ.

marais ( 14. února 2015 12:55 )

zase pidnáš, Putin se jen ohradil proti izolaci, studené válce a demokracii ala západ...musíš číst celé články a ne jen tlachy novinářů !!!!

tgbb. ( 14. února 2015 09:42 )

Putin se nechal slyšet, že mu současné rozdělení světa nevyhovuje. Hitler měl svou Velkoněmeckou říši, Brežněv se Stalinem měli velkou říši, a Putin jenom Rusko? To může změnit jen světovou válkou, dnes s použitím jaderných zbraní. Proto chce Putin mermomocí rozpoutat 3.světovou válku. Co plácá Merkelová a celá EU i s Amerikou dohromady Putina nezajímá.

tipr ( 13. února 2015 16:19 )

123automobil ( 13. února 2015 14:34 )

123automobil ( 13. února 2015 14:34 )

Zobrazit celou diskusi