Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálek: Holokaust je vyvrcholení krvavé historie Západu, který není vyvolená civilizace!

Lubomír Zaorálek se pustil do kritiky Západu
Lubomír Zaorálek se pustil do kritiky Západu  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. února 2015
17:53

Nadlidi ve Sněmovně se pořádně pohádali! A to kvůli Západu a jeho historii. Miroslav Kalousek nejprve obhajoval západní hodnoty, komunista Vojtěch Filip mu však vypnul mikrofon. A k pultíku se dostal ministr zahraničí Zaorálek. Hřímal, že se Západ v minulosti brodil v krvi a má na svědomí mj. holokaust, který byl „dokonce v něčem jakoby vyvrcholením historie Západu“. Proč tedy být na Západ pyšní?

Poslanci se ve Sněmovně pustili do ostré debaty o západní hodnoty. Emoce rozjitřil nejprve Miroslav Kalousek (TOP 09), kterého však utnul Vojtěch Filip (KSČM). Exministrovi vypnul mikrofon! Skončily prý totiž Kalouskovy dvě minuty na faktickou poznámku. Kalousek přitom upozorňoval, že „na nás, jako na srdci Evropy, je, abychom se rozhodli, jestli chceme ty západoevropské křesťanské kulturní hodnoty, anebo oligarchii asijsko-stalinsko-putinského typu.“ Třetí cesta podle Kalouska neexistuje.

To vyburcovalo k plamennému projevu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. „Já vůbec nesdílím takový pyšný a arogantní pojem Západu, jaký tady předvedl pan poslanec Kalousek. Já mám dojem, že já vidím historii úplně jiného Západu než on. Já vůbec nevím, že bychom my jako představitelé toho Západu, ke kterému on se hlásí, se měli tvářit jako nějaká vyvolená civilizace,“ uvedl člen Sobotkova kabinetu. 

Podle Zaorálka je celá historie Západu plná krve. „Dovolte, abych vám připomněl, že ten Západ, o kterém pan Kalousek zřejmě mluví, uspořádal ve 20. století dvě nejstrašnější světové války, ve kterých zahynuly miliony lidí. Já bych vám rád řekl, že ty války, které tady byly a které způsobily smrt desítek milionů lidí, desítky milionů obětí, nezpůsobil nikdo východní, to nezpůsobil nikdo zdaleka, ale my sami. A holokaust je dokonce v něčem jakoby vyvrcholení historie Západu. Chápete?“ bouřil Zaorálek.

Extrémní levičák, pustili se do Zaorálka

Ministr zahraničí se k holokaustu zanedlouho ještě vrátil, protože podle něj „my jako Západ máme odpovědnost za plynové komory, ve kterých jsme dokázali trávit lidi jako králíky. To jsme my dokázali jako Západ,“ a když se prý za sebou ohlédneme, tak zjistíme, „že bychom se měli často stydět za to, co jsme tady dopustili“.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura pak Zaorálkova slova označil za „neuvěřitelné vystoupení extrémního levičáka“. Poslanec Marek Benda (ODS) také Zaorálkovi oponoval. „Čím začala, prosím, druhá světová válka? Paktem dvou šílenců, Molotova a Ribbentropa, respektive Stalina a Hitlera, kteří ani jeden z nich nemají se Západem a křesťanskou civilizací nic společného,“ říkal od pultíku ve Sněmovně Benda.

A ke slovu se při „hádce o Západ“ dostal opět i Kalousek. „Já jsem hájil hodnoty, ke kterým Evropa došla tím, když si schválila Listinu základních práv a svobod a na jejich obranu zřídila Radu Evropy,“ uvedl místopředseda TOP 09.

salto ( 13. února 2015 10:49 )

Zaorálka vůbec nemusím, ale v tomto má pravdu. JUDr Benda se poněkud mýlí, válka začala něčím úplně, ale úplně jiným, mohl by si zkusit vygůglovat - on je totiž nejen nadčlověk, ale i nadblbec

sars ( 12. února 2015 20:37 )

 On nedával nic najevo Rusům, on plkal proti západu, že západ je zodpovědný za všechny války v historii a že žádný slovanský národ nikoho nenapadal. Bylo to ok ale kdo mu to pokání poradil, není to z jeho hlavy. Zrejmě ví o mnoho vic než my.

tgbg ( 12. února 2015 20:16 )

Nemusím ho, ale dobře, že dal najevo rusákům, že oni jsou na Ukrajině okupanti a fašisti.

datelobecny ( 12. února 2015 19:33 )

 Ten línej thurák, který neví co je to práce, by si tu práci někdy měl zkusit, aby neměl čas na plácání kravin.

sars ( 12. února 2015 19:23 )

 Ten už neotočí je podelanej, protože ví čemu napomohl a bojí se sám o sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa