Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman válčí s českou diplomacií a je na straně Putina, píší v Británii

Český prezident Miloš Zeman byl podroben kritice v The Financial Times
Český prezident Miloš Zeman byl podroben kritice v The Financial Times  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
9. února 2015
19:28

Chování Miloše Zemana vyprovokovalo válku mezi Pražským hradem a českým ministerstvem zahraničí. A podkopalo českou zahraniční politiku v situaci, kdy vůdci EU volají po jednotě ve snaze ukončit konflikt na Ukrajině. Do českého prezidenta se takto zostra pustil britský The Financial Times.

Sporu mezi Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem si všimli i v zahraničí. Věnuje se jim The Financial Times z Velké Británie. Činitelé v Praze podle listu tvrdí, že byla přijata opatření k zamezení toku citlivých informací na Hrad.

Diplomatické přešlapy kolem Zemana zvýrazňují křehkost situace uvnitř EU, píše list. Mnozí pozorovatelé soudí, že Kreml se snaží rozvrátit solidaritu v otázce sankcí proti Moskvě mezi svými bývalými středoevropskými vazaly podle taktiky rozděl a panuj.

Prezidentovy výlevy jsou rovněž v rozporu se stanoviskem předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který podpořil kroky k posílení tlaku na Moskvu, uvedl list. Miloš Zeman totiž protiruské sankce odsoudil. Své stanovisko zopakoval i v nedělním pořadu na Blesk.cz.

Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech prohlásil: „Já nepomáhám Putinovi, ale pomáhám tomu, aby mezi Českou republikou a Ruskou federací existovaly normální obchodní, ekonomické styky, nezatížené sankcemi, které ničemu nepomáhají.“

The Financial Times nyní upozorňuje, že když loni v říjnu na konferenci v Miláně evropští vůdci žádali ruského prezidenta Putina, aby zastavil konflikt na Ukrajině, Zeman byl nápadně nepřítomen. A když se německá kancléřka Angela Merkel a francouzský prezident François Hollande marně snažili přesvědčit ruského prezidenta, rozprávěl Zeman, usazen v plyšovém křesle u kávy s cigaretou, s ruským ministrem zahraničí Lavrovem.

Poukazuje i na Zemanovu pražskou schůzku s Vladimirem Jakuninem, bývalým agentem KGB, který vede ruské státní železnice. The Financial Times však upozorňují, že je Jakunin na sankčním seznamu USA.

Video Zeman vzkazuje Kalouskovi: Nejsem propagandista Kremlu! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Zemana označil britský list za protřelého populistu, jehož má české voličstvo v oblibě pro jeho ochotu mluvit otevřeně. Jistému českému diplomatovi, který nechce být jmenován, však podle The Financial Times nedávno jeden americký činitel řekl: „Ignorujeme Zemana, dokud se jeho slova nestanou municí pro ruskou propagandu.“

Podle některých úředníků ministerstva zahraničí prý ale Zeman prostě jen pokračuje tam, kde skončil jeho předchůdce Václav Klaus. Jak The Financial Times upozorňuje, šlo o vyhlášeného euroskeptika a obdivovatele Putinova Ruska. „Stává se českou tradicí mít na Hradě blázna,“ řekl prý britskému deníku jeden český diplomat.

217radi ( 22. dubna 2015 12:24 )

No ja rikam,jsme prospechari kteri by zaprodali I dusi! Proto nas nebere nikdo vazne, jelikoz se o nas vi, ze jsme - kam vitr tam plast!!! BGohuzel!!! My radsi cekame na ty drobky co nam padnou ze stolu, a pokousime se svemu okoli namluvit,jak jsme za to statecne bojovali Proste zbabelci a tim padem si nic nezaslouzime!!!!

usfc ( 2. března 2015 18:25 )

Noa co jako má být, už bylo dost těch jejích škáru ...at se starají o sebe , máme svobodu a demokracií ,nebo to už neplatí?

marais ( 10. února 2015 11:05 )

Rusko nám dodává plyn a ropu a co máme z Ukrajiny a co pro nás dělá zámoří? Rozsévá základny po světě...

drza.drbna ( 9. února 2015 23:48 )

To má být vtip nebo jsi tak primitivní?

drza.drbna ( 9. února 2015 23:44 )

Statistiky od koho? Od Anglánů? Nebo dokonce od Američanů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa