Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miloš Zeman zahájil cestu na Blízký východ: Jordánský král od něj dostane Řád bílého lva!

Autor: ČTK - 
9. února 2015
21:12

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil cestu na Blízký východ. Večer přiletěl do Ammánu, hlavního města Jordánska. S představiteli země bude mluvit o bezpečnostní situaci v regionu i o ekonomické spolupráci. Jordánskému králi Abdalláhu II. chce za jeho boj proti islámským radikálům předat Řád bílého lva. Ve středu je Zeman očekáván ve Spojených arabských emirátech (SAE).

Video Zeman přivezl řád jordánskému králi! A vtipkoval o teroristech. - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Českého prezidenta přivítali na letišti v Ammánu zástupci monarchie; oficiální program návštěvy je naplánován až na úterý a na středu.

Očekává se, že Zemanova návštěva regionu se bude týkat především boje proti islámskému terorismu. Sunnitské Jordánsko je jednou ze zemí, které se zapojily do koaličního boje proti extremistickému hnutí Islámský stát. Letecké útoky monarchie v posledních dnech zintenzivnila poté, co islamisté zaživa upálili jordánského pilota. Zeman proti Islámskému státu opakovaně v minulosti vystoupil. Na nedávné konferenci v Praze vyzval zahraničí k jednotné vojenské akci proti terorismu.

Český prezident chce cesty do Jordánska využít k tomu, aby jordánský boj proti teroristům symbolicky podpořil. Abdalláhu II. proto předá nejvyšší české státní vyznamenání a zároveň vyzve k široké podpoře arabských zemí bojujících s tímto nebezpečím.

Zeman jordánskému panovníkovi přivezl Řád bílého lva civilní skupiny prvního stupně: hlava arabského státu nejvyšší české vyznamenání dostane poprvé od vzniku České republiky. Král Abdalláh II. dostane také kord české hradní stráže, který byl speciálně vyroben pro něj. Má mu připomínat jeho návštěvy na Pražském hradě, řekl novinářům šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Do SAE Zeman veze křišťálový lustr a pro korunního prince Abú Zabí Muhameda bin Zajda Nahajána, se kterým se setká, dekret o čestném členství v českém sokolnickém klubu. Podle Forejta oba státy před lety společně usilovaly o zařazení sokolnictví na seznam UNESCO. „Je to znamení pouta mezi oběma zeměmi,“ poznamenal Forejt. Korunní princ také dostane pamětní mince a řetěz se symboly sokolnictví.

Zemana jako obvykle doprovází početná podnikatelská delegace, která má asi 40 členů. K podpisu mají připraveno několik smluv.

tosca28 ( 10. února 2015 14:07 )

Blbe, dělá si výlety po svetě za naše prachy, protože az skončí zpátky v bačkorách na Vysočině, tak si ani neuprdne a ty howado si myslíš, ze hájí naše zájmy? Napiš h ňupe jeden jediný fakt, jak v Jordánsku ta ovarová hlava hájí české zájmy? Aby si tam zase nějaký podnikatel nahrabal a uložil do švýcarské banky, jak to udělalo deset českých vychcánků, jeden tam měl uloženo 340 milionu? Doufám, že jméno toho zloděje zveřejní.

tosca28 ( 10. února 2015 13:56 )

Jak je vidět tak se Zemanovým zdravím, to jde pěkně z kopce. Toho blba musí dokonce podpírat ochranka a má okolo sebe víc posluhovačů,ať je to falešný JUDr. a prase vyžraný Forejt, teď se tam dokonce objevil mistopředseda SPOZ Kruliš, vrchní píchač Kate, samozřejmě nesmí chybět zloděj největší a pravá ruka prasidenta Mynář, světová rarita, kancléř be bezpečnostní prověrky, ale to je v pohodě, podle toho moravskýho burana a samozřejmě, že nesmí chybět z Lukoilu Martin Nejedly, to je ten, co přes něho Rusko financovalo Zenamovu volbu prasidentem. A samozřejmě nesmí chybět zlatokopka Zemanová, ta se za peníze nechala přemluvit a s dědkem sklerotickým, zase hraje za težký prachy manželku. Já se jenom těším, co ten alkoholik zaperlí a Vofčáčkovi se z toho zamlží ty jeho potápěčské brejle. A mmch už našli sluhové nejvěrnější, ten článek co Zeman očerňoval novináře Peroutku, že měl Peroutka napsat?

rudyptak48 ( 10. února 2015 09:23 )

Hájí jen své vlastní zájmy, jako každý politik. Islámský stát je pro něj příležitost jak se zviditelnit, když mu vlastní lid ukazuje červené karty za ty jeho zbytečné bonmoty a přešlapy. Doslova a do písmene, pohybuje se jako slon v porcelánu a to jak fyzicky, tak duševně.

japome ( 10. února 2015 07:02 )

Je to borec hájí zájmy naší vlasti na jedničku

aronak ( 9. února 2015 23:55 )

To abychom trnuli, co kde nevhodného řekne. To zase bude mezinárodní ostuda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa