Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman jmenuje Pelikána ministrem v březnu: S Válkovou bude dál spolupracovat

Helenu Válkovou nahradí v čele ministerstva Robert Pelikán
Helenu Válkovou nahradí v čele ministerstva Robert Pelikán  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský, ČTK)
Autor: ČTK - 
24. února 2015
13:21

Prezident Miloš Zeman jmenuje dosavadního náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána ministrem. Zřejmě se tak stane ve druhém březnovém týdnu.

„Většinu času jsme hovořili o situaci v resortu, o situaci v justici, o jednotlivých záměrech na ministerstvu,“ popsal setkání s prezidentem Pelikán. Schůzku chápe tak, že mu prezident vyjádřil podporu. Zeman se zajímal o strategii směřování justice, problém insolvenčních mafií, zákon o státním zastupitelství či nový občanský zákoník.

K odchodu ministryně Válkové se prý v hovoru už nevraceli. „Pan prezident myslím dobře chápe, že tohle není moje věc,“ podotkl Pelikán. Zároveň řekl, že s Válkovou chce plynule spolupracovat i nadále.

Pelikánovo jmenování by se mělo uskutečnit až ve druhém březnovém týdnu proto, že v prvním týdnu měsíce je prezident zaneprázdněn. Počátkem týdne letí do Spojených států, kde vystoupí na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti. Poté bude na třídenní návštěvě Plzeňského kraje.

Zeman původně prohlásil, že přijetí rezignace Válkové ještě zváží. Na vyjasnění jeho postoje čekal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který už dříve avizoval, že je poté připraven Pelikána na ministra navrhnout.

Pelikán i stranický šéf hnutí ANO Andrej Babiš uváděli, že Válková odchází na vlastní žádost. Ministryně ale později v médiích prohlásila, že rezignovala na přání hnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, ANO by navrhlo její odvolání. Podle něj byla nejvíce kritizovaným ministrem hnutí, mnohdy prý oprávněně. Ministryně s tím ale nesouhlasí.

6010 ( 24. února 2015 17:40 )

Tak se jim to povedlo Válkovou odstavit. Copak se za tím vším skrývá? Budoucnost nám ukáže na jakou práci si najali nezkušeného, ale prý razantního Pelikána.

moiaza ( 24. února 2015 14:22 )

 Na Hradě se rozdávají funkce jako housky na krámě. Babiš dosazuje ministry jako ve firmě zaměstnance. Buď se osvědčíš, nebo půjdeš. Pokus-omyl. Kamarádi, kamarádi kamarádů, herci, komedianti, bez rozdílu a požadovaného vzdělání. Dosazuje lidí bez toho, aby si prověřil jejich odbornost. Proto může každý komediant dělat ministra čehokoliv. Nejdříve vybojuje post pro Válkovou, aby ji pak nemilosrdně vyhodil. Takto se Babiš zachoval už mnohokrát. Že tím trpí pověst České republiky, ho vůbec nezajímá. A kdo na ty jeho pokusy nejvíce doplácí? Přece občan!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa