Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka na Ukrajině: Ostřelování uvěznilo 500 horníků v dole

Autor: oj - 
26. ledna 2015
12:29

Minimálně 500 horníků uvěznilo v dole u Doněcku minometné ostřelování. Exploze zasáhla elektrickou stanici a celý komplex zůstává bez proudu. Případnou evakuaci komplikují neustálé boje.

„Kolem dvanácté hodiny jsme zaznamenali zásah jedné z našich elektrických stanic, která zásobuje elektřinou důl Zasyadko. 496 horníků je tam momentálně uvězněno. Připravujeme jejich evakuaci,“ uvedly ukrajinské úřady. Důl Zasyadko je nejúspěšnější ukrajinskou uhelnou společností.

Za posledních 24 hodin v bojích s proruskými povstalci na východě Ukrajiny padlo sedm vojáků a dalších 24 utrpělo zranění. Podle agentury Reuters to dnes dopoledne v Kyjevě oznámil armádní mluvčí Vladyslav Selezňov s tím, že největší střety se odehrávají u města Dabalceve.

Operaci u toho města dnes ohlásili také povstalci. Na Ukrajině nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří. Moskva dnes z odpovědnosti za nové násilí obvinila Kyjev a vyzvala Západ, aby ukrajinskou vládu nepodporovala zamýšleným zpřísněním sankcí. Ohlásila také, že povstalci se rozhodli zlikvidovat palebné pozice armády.

Západní státy zase obviňují Rusko z podpory separatistů. Americký prezident Barack Obama po sobotním ostřelování přístavního města Mariupol, při kterém zahynulo 30 civilistů a další zhruba stovka utrpěla zranění, prohlásil, že za vyhrocenou situaci na Ukrajině může Rusko, jeho zbraně a jeho vojáci. Moskva odmítá, že by povstalcům dodávala zbraně a že by v Donbasu působili její vojáci.

katkom ( 26. ledna 2015 19:30 )

 Fašista Putin likviduje co se dá a imbecil Lavrov jenom lže o nějakých příměřích a dohodách. Rusáci prostě vedou válku proti Ukrajině. Fašistickou válku. Ruští vrazi stejně dosáhnou svého. Nikdo Ukrajině nepomůže. Tak jako nikdo nepomohl proti rusákům nám v r. 1968.

Zobrazit celou diskusi