ONLINE CHAT
Vážení čtenáři, chat je u konce. Děkujeme za vaše dotazy.(Redakce Blesk.cz)
Foto
Andrej Babiš
Nashledanou.
Foto
Miroslav Kalousek
Nashledanou.
Ráda bych se zeptala obou pánů, proč jsme vytvořili vietnamcům v naší zemi daňový ráj. V naprosté většině nejsou plátci DPH. Když vydělávají tak málo, z čeho jsou tady živi? V dnešní době je plátcem DPH kdekterá trafika, obchodníci ze třetích zemí většinou opanují nejlukrativnější prostory ve městech a dnes už mají monopol na zásobování obyvatel textilem, obuví ... ?!(Ilona1)
Foto
Andrej Babiš
Tak to je spíš otázka na pana Kalouska, který s tím nic neudělal a náš návrh na evidenci tržeb, který doufám projde od roku 2016, by měl tuto situaci zásadně změnit. Jedná se o reovoluční změnu, která se dotkne statisíců podnikatelů a její zavedení z hlediska IT systému nebude jednoduché. Zároveň toto opatření už dnes vyvolává odpor, máme už udání na ÚHOS, který tento náš záměr prověřuje.
Foto
Miroslav Kalousek
Limit, nad který je subjekt povinným plátcem DPH, je 1 milion korun ročně. Platí to pro každého bez ohledu na národnost a barvu pleti. Nedomnívám se, že Vámi popisovaný problém se týká pouze Vietnamců. Řešením je důslednější boj s daňovými úniky, v minulých letech se mnohé podařilo a doufám, že stávající vláda bude pokračovat ve skutečně efektivních krocích a ne pouze v populistických projektech typu registrační pokladny či elektronická evidence tržeb.
Myslíte, že dokážete změnit způsob dotací? Stávající praxe, kdy je rozhodnuto, že nějakému subjektu bude přidělena dotace, peníze dojdou v listopadu a během prosince jsou utraceny za hovadiny, jen aby nemusely být vráceny, protože utratit je smysluplně už není čas je plýtvání prostředky státního rozpočtu. Proč jednou přidělené prostředky nezůstanou přidělené, samozřejmě kromě peněžních prostředků, které podléhají vypořádání nebo jsou účelově určené?(Jana Novotná)
Foto
Andrej Babiš
Je třeba rozlišovat mezi dotacemi,na které přispívá stát z rozpočtu a které přímo získává soukromý sektor, který si na základě pravidel EU rozhoduje sám. Ale máte pravdu, že u státu, obcí, měst a krajů je lepší dotace nečerpat, než realizovat zbytečné investice. Považuji to také za plýtvání.
Foto
Miroslav Kalousek
Není úplně jasné, jaké dotace tady máte na mysli. U investičních dotací Vámi zmiňované riziko nehrozí, protože jsou určeny účelově. U přidělených prostředků pro jednotlivé kapitoly umožňují rozpočtová pravidla mechanismus jejich převodu do dalšího roku.
Dobrý den. Líbí se mi, že oba chcete snižovat dluh státního rozpočtu. Mám tento dotaz: Státní úředník má plat mezi 25000 a 30000 Kč za měsíc (což je stejně jako např. strojvedoucí - dilema je kdo má větší zodpovědnost). Co se mi však nelíbí je, že je mezi úředníky mnoho pracujících důchodců, kteří dostávají v podstatě od státu platy dva (tedy měsíčně 40 - 50 000 Kč) a ještě zabírají místa mladým, kteří po vystudování nemohou najít práci a pobírají podporu. Zabýval se někdo tímto problémem a pokud ano kolik takových úředníků máme a kolik by státní kasa ušetřila, kdyby odešli do důchodu? Pokud ne budete se touto otázkou zabývat? (Jan Mazanec)
Foto
Andrej Babiš
Problematikou důchodů se budeme zabývat, máme více podnětů, například lidi kritizují procentuální navyšování, namísto navyšování absolutní částkou. Nemyslím si, že by pracující důchodci blokovali místa pro mladé, celkově je potřeba analyzovat strukturu nezaměstnaných, jako i fakt, že ve stavebních firmách, restauracích, maloobchodu a hotelích pracuje velké množství cizinců, je to dáno i celkovou atmosférou, všichni rodiče vidí své děti jako vysokoškoláky, zájem o učňovské obory není až tak velký, takže jsme v situaci, kdy svářeč nebo truhlář je "úzký profil".
Foto
Miroslav Kalousek
Dovolím si nesouhlasit s tím, co oba dva chceme. Stav veřejných rozpočtů se mezi lety 2009 až 2013 každoročně zlepšoval, v roce 2014 došlo ke zhoršení a další zhoršení je naplánováno na rok 2015 (zpráva ministerstva financí k návrhu zákona o státním rozpočtu). Nemyslím si, že na trhu práce by měl být někdo zvýhodněn jenom z toho důvodu, že dosáhl důchodového věku. Uznávám ale, že je mnoho demokratických států, kdy u státních zaměstnanců je povinný odchod do důchodu zákonem stanovený.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat nejdříve p. Kalouska.Myslíte,že Vaše utahování opasků od revoluce bylo v takové míře rozumné.Chápu,že bylo třeba šetřit,ale to jste měli především napřed u sebe a pak až od invalidních lidí,důchodců a matek bez otců.U Vás p. Babiši předpokládám,že zvýšíte tzv. sociální dávky u invalidů atd a ne u , nepřizpusobivých, občanů(tedy tmavých),který jen vydírají tento stát na sociálních dávkách.Prosím jednejte.Díky (Jan Zapletal)
Foto
Andrej Babiš
Řešení problematiky zneužívání sociálních dávek je pro nás jedním z nástrojů snižování výdajů státu, tlačím na paní ministryni Marksovou, aby byla v tomto směru akztivní a aby její zaměstnanci kontrolovali přidělování dávek tak, aby končily skutečně u těch, kteří to potřebují.
Foto
Miroslav Kalousek
Děkuji za pochopení, že šetření bylo nutné. Dovolím si ale podotknout, že jsme u sebe začali. Snížili jsme platy ústavních činitelů a státních zaměstnanců o 10 procent a nechali je zmražené po čtyři roky. Byl jsem to já, kdo pak prosadil zdanění poslaneckých náhrad, a tak snížil poslanecké platy až o 20 tisíc.
Dobrý den pane Babiši, můžete mi prosím jednoduše vysvětlit, k čemu je dobré porodné na 2. dítě? Proč se porodné nezruší celkově a nezavedou se odpočty z daní. To by jistě slušní pracující lidé ocenili. (Tomáš Potyka)
Foto
Andrej Babiš
Náš národ má demografický problém, je tu plno mladých párů, které nemají peníze na to, aby si zaližili rodinu. Je důležité jim pomoci a odpočet z daní jejich situaci na startu neřeší.
Foto
Miroslav Kalousek
Jakkoliv oslovujete pana ministra Babiše, mám povinnost odpovědět také. Odpověď je jednoduchá. Populistická vláda, která zvyšuje výdaje a strukturální deficit, ho zvyšuje také proto, aby se snažila určité skupiny voličů takzvaně "uplatit" sociálními dávkami. V tomto případě je to nejenom neefektivní výdaj, ale je to také nefér, protože vláda si ty peníze půjčuje od těch dětí, které se narodily, aby je dala jejich rodičům a říká tomu "podpora rodin s dětmi". To nám ty děti jednou pěkně poděkují...
Je Česko připravené na válku s ISIS a mezinárodním terorismem? Máme strach o naše děti. Muslimové si tady kupují pozemky, staví školy a mešity. Podívjete se do Jablonce a jinde. Jaké opatření chystá vláda, je zde opravdu bezpečno?(Pepa Koukal)
Foto
Andrej Babiš
Česká republika je součástí NATO, myslím, že vaše obavy jsou neopodstatněné, ale určitě po událostech v Paříži se bude vláda touto situací zabývat a přijme konkrétní opatření.
Foto
Miroslav Kalousek
Prosím opět o to, abychom nepaušalizovali. Pokud řekneme, že všichni muslimové jsou zlí, byl útok v Paříži úspěšný. O to teroristům přesně jde: vyhrotit situaci a postavit nás nesmiřitelně proti sobě. Ve všech kulturách najdete lidi slušné, zlé, fanatiky i lidi uvážlivé. Mohu jen opakovat, že bychom měli trvat na tom, aby ti, kteří k nám přicházejí, přijímali zásady naší společnosti a abychom v té věci vytvořili větší prostor pro bezpečnostní a zpravodajské služby.
Jak se díváte na kauzu pana Mynáře? Podle mě je to jedna uplatkářská banda napojená na Janouška. Jak dlouho se na to máme my poctivý občané dívat. Co s tím uděláte?????(Berdak1)
Foto
Andrej Babiš
To je otázka na pana prezidenta, já si myslím, že by se ho měl co nejdřív zbavit, protože poškozuje jeho úřad.
Foto
Miroslav Kalousek
Je to určitě hodně podezřelé. Z hlediska svobody veřejné diskuse je mi však mnohem podezřelejší, že média se intenzivně věnují podezřelým cca 5 milionům u nemovitosti hradního kancléře a nechává je zcela chladnými padesátimilionová dotace z veřejných prostředků do Čapího hnízda ministra financí Babiše. To, že se neměří stejným metrem, pokládám za mnohem větší riziko, než to, o čem se teď píše.
pokud byste byl v pozici prezidenta republiky, jak byste reagoval na současnou situaci okolo hradního kancléře? Vyvodil byste personální důsledky? (Petr Posad)Odpoved(Petr Posad)
Foto
Andrej Babiš
Pokud bych byl v pozici pana prezidenta, tak bych dal panu Mynářovi týden na to, aby mi prokázal, že ke svému majetku došel poctivě. Pokud by to neprokázal, tak bych se ho zbavil.
Foto
Miroslav Kalousek
Pokud bych v té pozici byl, nikdy bych si pana Mynáře nevybral za spolupracovníka. Takže bych nemusel řešit ani dilema, na které se ptáte.
Dobrý den , oba jste výborní ministři. Mám dotaz , myslíte , že by Vám to klapalo v jedné politické straně? (Pavel)
Foto
Andrej Babiš
Myslím, že by nám to neklapalo, pan Kalousek je v politice 25 let, skvěle mluví, umí krásně a demagogicky mluvit a lhát, ale nic konkrétního pozitivního z jeho aktivity si nepamatuji. Já jsem se do politiky dostal právě proto, že tradiční politické polistopadové strany selhaly. Oba jsme dominantní typy, i když já se orientuji na konkrétní projekty a výkon a neumím svoji práci tak dobře prodat do médií.
Foto
Miroslav Kalousek
Neklapalo. TOP 09 je demokratická strana a čelí autokratickým tendencím a oligarchům východního typu, což je přesně to, co představuje pan ministr Babiš a jeho hnutí.
Kdy konečně zatočíte s radikálními islamisty v Česku? Nebo je podle vás normální, aby jejich představitelé v televizi obhajovali kamenování žen???? Je to pakáž.(Jirsa T)
Foto
Andrej Babiš
Nevím o tom, že by v Česku byli radikální islamisté, komunita muslimů v Čechách není velká a nejsou s nimi problémy. Předpokládám, že ministerstvo vnitra a naše bezpečnostní slžby situaci monitorují a intenzivně spolupracují s dalšími státy EU.
Foto
Miroslav Kalousek
Kdokoli veřejně obhajuje násilí, páchá zlo. Radikální projevy islámu jsem v České republice zatím nezaznamenal. Nicméně znovu opakuji, že pokládám za nutné zvýšenou aktivitu zpravodajských služeb v této oblasti.
Dobrý den, jako budoucího studenta medicíny by mne zajímalo jestli vláda nebo opozice chystají návrh na změnu způsobu atestací mladých doktorů. Cesta k atestaci bývá velmi dlouhá a navíc finanční ohodnocení je velmi malé. Známý získal atestaci v Německu a nástupní plat měl 70000kč a po návratu do Čech měl jako zkušený doktor polovinu. Doufám že se pokusíte o změnu, němčina mi totiž moc nejde.(mudr Zdeněk)
Foto
Andrej Babiš
To je dotaz na ministra zdravotnictví, já řeším netransparentnost zdravotnictví, v kterém ročně proteče 250 miliadrd korun a peníze místo u doktorů a sester končí u různých zprostředkovatelů, EU kritizovala naše zdravotnictví, že je prolezlé korupcí. Potřebujeme reformu zdravotnictví a transparentní úhrady, pak nám nebudou lékaři utíkat.
Foto
Miroslav Kalousek
Omlouvám se, že nevím, co přesně plánuje pan ministr Němeček. Pan ministr Heger měl připravenou komplexní změnu celoživotního vzdělávání lékařů, která měla celý proces významně zjednodušit. Pádem vlády však padla i jeho koncepce.
Proč vláda podporuje populismus??? Proč se musela zavádět 3. sazba DPH 10%,když přesunutí knih a léků do 15 % .sazby by zlevnily i tak dost.Naopak přesunutí zboží pro dětičky do 10% sazby přece nic neřeší.To je úspora v hodnotách desetníků až korun.To jsou jednoduché počty.Naopak to opět zatíží nás malé živnostníky,protože je nutné opět aktualizovat účetnictví a to už zase desetníky nejsou.A už vůbec nemluví o roce 2016.Na to se fakt všichni těšíme.Brzo Vám ubude malá konkurence,můžete být spokojený.Malí obchodníci zavřou krám a všichni budou chodit do řetězců!Hurá.(Daniela)
Foto
Andrej Babiš
My jsme koaliční vláda, abychom vznikli, museli jsme dělat kompromisy, naše hnutí muselo akceptovat třetí sazbu DPH, zrušení většiny poplatků u lékaře, i když se nám to nelíbilo. Živnostníky určitě nezatěžujeme, zastropovali jsme paušály, aby nebyly zneužívány, chceme tedy, aby všichni podnikali za stejných podmínek, to znamená tak, aby ti, kteří neplatí daně, nebyli zvýhodněni oproti těm, kteří je platí. A sociace malých a středních podniků a živnostníků na to dělala průzkum a 38 procent živnostníků tato opatření vítá, my potřebujeme začít snižovat deficit, vybírat daně a přestat se zadlužovat.
Foto
Miroslav Kalousek
Pokud se Vám zdá, že vláda podporuje populismus, pak pochopte, prosím, že nemůže jinak, neboť je to vláda populistická. O DPH jsem se již vyjádřil, elektronická evidence tržeb podle mého názoru kromě větších povinností pro prodejce i zákazníky žádný efekt nepřinese.
Dotaz ohledně DPH u knih: Dobrý den, nechápu proč u knih má být nejnižší hodnota DPH a u e-knih bude DPH na základní sazbě. Proč nedojde k sjednocení a čtenáři e-knih jsou tímto nařízením znevýhodňováni.(Martin)
Foto
Andrej Babiš
Váš dotaz je logický, ale vidím mezi normální "fyzickou" knihou a e-knihou, nakladatelé mají podstatně vyšší náklady. I tak směřujeme ke společné 10procentní sazbě.
Foto
Miroslav Kalousek
Odvolávám se na svou dřívější odpověď, kdy ideální je jedna sazba DPH.
Souhlasíte s prezidentem Zemanem, který by koncipoval zákon o prokazování původu majetku tak, že by v případě nejasností dotyčným hrozil nejen finanční postih, ale rovnou zabavení pochybného majetku? Kolik let nazpět by se měl původ majetku prokazovat? (Radmila Olomouc)
Foto
Andrej Babiš
Finanční správa může dodaňovat tři roky nazpátek, v zákoně nenavrhujeme zabavovat majetek, je tam navrženo penále za dodatečné zdanění ve výši 50 a 100 procent. Finanční správa bude moct vyzvat daného plátce, aby vystavil majetkové přiznání. Většiny obyvatel se to netýká, bude se to týkat pouze těch, kteří nějak získali podezřelý majetek.
Foto
Miroslav Kalousek
Ne, nesouhlasím. Stanovení pravidel zpět (retroaktivita) je vždycky nefér. A vedla by k daleko větším nespravedlnostem. Zabavit majetek získaný trestnou činností je možné už teď. Co to je "pochybný" majetek? Větší majetek, než máte Vy?
Zajímá mě Váš názor na islamizaci v Česku, nebo chcete, abychom dopadli jako ve Francii.?!? Jaké první kroky navrhnete????(IgoY65)
Foto
Andrej Babiš
Imigrační politika v EU je velký problém. Zásadně nesouhlasím s nějakými kvótami, jak je navrhuje Německo, podle mého názoru si musí každý stát řešit svoji imigrační politiku sám, má to historické souvislosti, nesouhlasím s tím, aby se to v EU řešilo jednotně. U nás islamizace nehrozí, jsme v úplně jiné situaci než Francie, která historicky měla spojitost hlavně s muslimy ze severní Afriky. Problém uprchlíků z Blízkého východu se měl skutečně řešit za stolem Evropa.USA-bohaté arabské státy a Rusko, bohužel dnes stojí zase Spojené státy a Evropa proti Rusku a tento problém není řešen. V tomto směru hodnotím negativně schopnost Evropy vyjednat změnu.
Foto
Miroslav Kalousek
Prosím, abychom nepropadali populistickým výkřikům a nezačali stavět nepřekročitelné hráze mezi národy a kulturami. To je přesně to, o co teroristům jde. Určitě bude nutné zvýšit aktivitu zpravodajských služeb v této oblasti.
Co říkáte na žaloby vysloužilců z řad vojáků a policie , kteří jsou jako jediný ve státech NATO okrádáni Kalouskovou 15% daní z renty kterou si za službu státu zaslouží ?!(Jirka M)
Foto
Andrej Babiš
Je to problém, který na ministerstvu financí abalyzujeme a už jsme napravili více opatření Nečasovy vlády vůči důchodcům, rodinám a budeme se zabývat i tímto problémem.
Foto
Miroslav Kalousek
Na žaloby má každý právo. Ke konsolidaci veřejných rozpočtů přispěly všechny skupiny obyvatelstva. Nevidím důvod, proč by z těchto skupin měli být vyřazeni bývalí policisté a vojáci.
Podle mě by bylo nejlepší, kdyby si politici s různými reformami a daňovými změnami dali na chvíli pokoj. Souhlasíte, že by to naší ekonomice prospělo?(kiiyd777)
Foto
Andrej Babiš
My jsme jasně řekli, že daně nechceme navyšovat, ale hlavně aktivně vybírat. Pokud se nám to povede, tak bychom měli spíš daně snižovat a tkyé by ekonomice prospělo zabývat se cenou práce, kvůli čemuž jsem založil při min. financí komisi pod vedením profesorky Vačurové z VŠE, která má předložit anaplýzu k veřejné debatě. Reformy potřebujeme, byrokracie státu je gigantická, jeho pomalost, neschopnost rychle investovat... to musíme změnit.
Foto
Miroslav Kalousek
Určitě by prospěla delší daňová stabilita. Podle mého názoru je ale nezbytné snížit odvody, které zdražují cenu práce. Byl by to mnohem účinnější nástroj boje s nezaměstnaností než dotace na pracovní místo.
Je podle vás správné, aby osoby samostatně výdělečně činné měly vyšší odvody? Budou ještě růst? (Petr Svoboda)
Foto
Andrej Babiš
OSVČ nemají vyšší odvody, naopak mají výhodu uplatňování paušálů, které jsme od tohoto roku zastropovali, u 60procentního a 80procentního, jelikož byly zneužívané.
Foto
Miroslav Kalousek
Ne, není to správné. Měly od 1. 1. 2015 klesnout nejenom OSVČ ale i zaměstnancům. To však vláda zrušila. Viz výše.
Četl jsem, ze je v planu dat potraviny do desetiprocentni sazby DPH. jako moc je to realny a fakt pak vsechno zlevni? (zrout)
Foto
Andrej Babiš
Plán dát potraviny do 10procentní satzby DPH nemáme, uvažujeme, že po zavedení legislativy a opatření k výběru daní bychom mohli snížit nižší sazbu na původních 10 procent, tu kterou nám pravicová vláda navýšila na 15. Pokud k tomu přistoupíme, nebude to dřív než v roce 2017, zatím máme jasno v DPH pro restaurační služby, které spojujeme se zákonem o evidenci tržeb, ta by se měla snížit na 15 procent pravděpodobně ve stejnou dobu, kdy začne platit zákon o evidenci tržeb, tedy v roce 2016.
Foto
Miroslav Kalousek
Je to podle mého názoru stejně reálné jako všechny ostatní sliby pana ministra Babiše. Například že bude šetřit nebo lépe vybírat daně. Zatím se v reálu děje pravý opak.
Jak s odstupem času hodnotíte intervenci České národní banky? Přineslo nám oslabení koruny vůbec něco pozitivního? (Rooibos Man)
Foto
Andrej Babiš
Intervenci ČNB nikdo nečekal, vliv se podle mě projeví u exportérů až v tomto roce, u občanů se projevil negativně hned po zavedení. Je to problematika, na kterou jemnožství různých názorů. V každém případě je dobře, že máme korunu, která je jedním z nástrojů možností oživovat ekonomiku.
Foto
Miroslav Kalousek
Jsem stále přesvědčen, že tento krok byl pro ekonomiku prospěšný. Zabránil deflaci a podpořil hospodářský růst. Problém bude nalézt vhodný okamžik, kdy intervenci ukončit.
Je podle Vás pan Sobotka dobrý premiér? Jmenujte jednu jeho silnou a jednu slabou stránku.(Xaver)
Foto
Andrej Babiš
Pan Sobotka je profesionální tradiční politik, který se snaží o kompromisy a musí bojovat o přízeň své strany, tudíž má taky omezenou možnost řídit své ministry. Myslím, že na veřejnosti vystupuje dobře, měl by přitvrdit při řízení svých ministrů.
Foto
Miroslav Kalousek
Ať ho hodnotí jeho voliči, já jsem ho nevolil. Jeho silnou stránkou je určitě schopnost dosáhnout dohody, jeho slabou stránkou je velmi limitovaná statečnost.
Průměrná cena benzinu je teď kvůli propadu kolem 31 korun, světové ceny ropy jsou na historickém minimu, i tak ale na svojí benzince v Praze pořád vidím cenu 38 korun. Co můžete vy, politici, udělat, aby se benzinky přestaly obohacovat takhle šíleně na účet zákazníků a přestaly si účtovat tak nehorázné marže? (xx731)
Foto
Andrej Babiš
Máte pravdu, na D 1 máme kartel a ÚHOS by to měl okamžitě řešit. Rozdíl mezi cenami na D 1 a vnitrozemskými benzínkami je až 9 korun, což považuji za nehorázné.
Foto
Miroslav Kalousek
Máme nejhustší síť benzinových stanic v Evropě a hlavní nástroj tedy mají v ruce zákazníci, že u drahých pump nebudou tankovat. Doufám, že nikdy nebudeme určovat ceny benzinu úředně.
Dobrý den, mám dotaz k zavedení 3 sazeb DPH. Pane ministře Babiši, několikráte jste prohlašoval (a snažíte se o to), jak chcete bránit daňovým únikům, naplnit státní kasu .... atd. To se mi líbí, ale zavedení trojí sazby DPH tomu určitě moc nepomůže. Nebylo by lepší zavést pouze jednu sazbu DPH (třeba 16 - 17 %)? Zcela určitě by to bylo jednodušší, zdražení bych se moc neobávala (díky tomu, že zboží je dost, konkurence velká - vítězí ten, kdo se přizpůsobí, hlavně cenou). Dále bych se chtěla zeptat, jak je možné, že některé firmy, společnosti fungují (mnoho let) a přesto státu neplatí žádné daně, protože jsou dlouhodobě ztrátové. Podnikání je přeci činnost zaměřená na dosažení zisku. Pak společnost může více investovat, rozvíjet se apod. Ale 10 či 15 let ztrátová společnost? Nikdy žádný zisk? Funguje za pomoci půjček? Hmm, ale od koho? Od bank asi ne... Děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Jana Horáková)
Foto
Andrej Babiš
Dobrý den děkujeme za dotazy. Máte pravdu, jedna sazba by byla ideální, v Evropě ji mají jen v Dánsku a činí 25 procent. My chceme perspektivně snížit počet sazeb, ale zavedení třetí sazby bylo striktní podmínkou ČSSD ke vzniku koaliční vlády. Plníme sli, daně jsme nenavýšili, perspektivně chceme DPH snižovat a při zavedení zásadních zákonů k výběru daní, jako je kontrolní hlášení a evidence tržeb, budeme navrhovat u restaurací navrhovat snížení z 21 procent na 15. Hlavní problém je funkčnost finanční správy, která není v dobré kondici, je málo funkční, čehož firmy využily a vytvořily např. z Prahy daňový ráj. V boji proti daňovým podvodům se angažuji na celoevropské úrovni a včera jsem podespal dopis všem ministrům financí členských států EU, kde je informuji o naší iniciativě změny legilativy ohledně rozhodování tzv. reverse charge, abychom si o tom mohli rozhodovat sami a nemuseli přesvědčovat Brusel a čekat na jeho rozhodnutí skoro rok. Nový zákon o prokazování původu majetku nám taky pomůže v boji proti nepoctivým podnikatelům.
Foto
Miroslav Kalousek
Dobrý den, zdravím čtenáře Blesku a přeji všem všechno nejlepší do roku 2015. Ano, máte pravdu, třetí sazba skutečně otevírá prostor daňovým únikům. Ideální je jedna sazba. Málo se zdůrazňuje, že naše opatření DPH byla pouze přechodná a že jsme prosadili zákon, který zaváděl jednu sazbu 17,5 procenta. To by znamenalo celkově nižší daňovou zátěž pro všechny občany o zhruba 16 mld. Kč ročně. Tento zákon však vláda zrušila a místo této daňové úlevy raději zvýšila výdaje o desítky miliard a přijímá tisíce nových státních úředníků.

Nesnáší se, nadávají si, navzájem se den co den kritizují. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09) konečně našli důstojné bojiště – redakci Blesku!

Podle Kalouska svoji funkci Babiš nezvládá a huntuje ekonomiku země, aby prospěl svým podnikatelským záměrům. Kalousek zase podle ministra má jen program »Antibabiš« a na kritice se politicky přiživuje. Blesk.cz proto oběma pánům nabídl debatu věcnou – o financích a o tom, co naše kapsy vlivem změn čeká tenhle rok.

Co také řekl Kalousek o Babišovi

„Lenin to říkal. V jednom svém spise píše, že stát bude jedna velká fabrika, která bude vědecky řízena. Malého Andreje to naučili docela dobře.“

„Pokud jde o Babiše jako ministra financí a politika, tak si myslím, že se do politiky dostal na základě lži a že neumí řídit ministerstvo financí.“

„Andrej Babiš je nepochybně osobnost. Nechci srovnávat, ale Heinrich Himmler byl také osobnost.“

Babiš o Kalouskovi

„Kolem pana Kalouska šly všechny levárny a já ho považuji za hlavu organizovaného zločinu.“

„Je to největší demagog a lhář.“

„Pan Kalousek jen káže vodu, ale pije víno. My jsme lidi s pochybnou minulostí – na rozdíl od TOP 09, třeba pan Lomecký – škrtali průběžně.“

Fotogalerie
5 fotografií