Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porošenko: V Minsku Ukrajina navrhovala okamžité příměří!

Autor: ČTK - 
12. února 2015
18:56

Ukrajina prosazovala na nočním jednání v Minsku okamžité příměří na východě Ukrajiny bez jakýchkoliv podmínek, řekl v Bruselu novinářům ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Druhá strana" podle něj nebyla klidu zbraní nakloněna a žádala nejméně 72 hodin. Jednání nakonec přinesla dohodu o příměří začínajícím o půlnoci ze soboty na neděli.

"Bezprostředně po podpisu dohody... Ruskem podporovaní teroristé zahájili ofenzívu," prohlásil Porošenko, který dnes summit EU seznámil s posledním vývojem na Ukrajině i svým pohledem na minská jednání. Ta označil za "velmi dlouhá a velmi komplikovaná". Komplikované podle něj bude i skutečné prosazení uzavřené dohody. Z posledních 72 hodin prý Porošenko spal jen dvě.

Na klidu zbraní a dalších bodech se v Minsku dohodli německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande, Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin. Jejich jednání trvalo celou noc. Merkelová, Hollande i Porošenko z něj zamířili rovnou do Bruselu na nynější unijní summit.

Podle ukrajinského prezidenta je nyní třeba udržet tlak, aby byly sliby z Minska skutečně naplněny, včetně stažení těžké techniky a cizích vojáků z ukrajinského území i klíčového uzavření hranice. "Doufám, že v efektivní koordinaci s našimi partnery dosáhneme výsledku," dodal.

Ukrajinský prezident dnes, stejně šéf Evropské rady Donald Tusk, zdůraznil význam jednotného postoje EU pro řešení ukrajinské krize.

Nová dohoda v Minsku podle Porošenka zvyšuje "úroveň odpovědnosti" za splnění slibů. Ukrajina podle něj k plnění dohody přistupuje odpovědně.

Tusk na závěr jednání evropských lídrů s Porošenkem poznamenal, že ač země EU mívají různé názory, všechny společně podporují Ukrajinu v jejích snahách o obnovu míru, udržení nezávislosti a územní celistovsti. "Dnes máme naději na mírové řešení, ale skutečným testem bude dodržování příměří," podotkl Tusk a připomněl, že původní dohoda uzavřená v Minsku loni v září respektována nebyla.

Evropa bude podle Tuska jednotná i nadále: jak pokud bude potřeba její silná reakce, tak ve chvíli, kdy bude potřeba pomoci Ukrajině s obnovou. "Klíčová je také naše jednota se Spojenými státy," dodal.

marais ( 30. dubna 2015 10:05 )

jo, oni chtěli akorát zachránit vojáky v obklíčení Devalcebe, kde jim hrozila ostuda... dávno mohli boje s východem ukončit i potom!

nosradamus ( 13. února 2015 00:46 )

Bud rád,že je tam ten Putin,predstav si,keby miesto neho bol tam taký debil ako ty,to by sa diali iné veci.

nosradamus ( 13. února 2015 00:36 )

Si ozdoba diskusie,tebe už ani Pánboh nepomôže.

sars ( 12. února 2015 21:40 )

 Celé to vypadá jako další fáze nástupu NWO, komunismus infiltrovali aby ukázali že nefunguje, kapitalismus nefunguje o moc lépe, když se lidé podridi novému řádu, tedy nové společnosti o které už mluvili mayšti indiáni, neboť zkoušeli téměř to samé,tak společnost dosáhne vyššího stupně, život bez válečných konfliktů, podpora rozvoje jednotlivce, bezpečnější život v mnoha směrech, zni to hezky, ale bohužel ,, pouze pro miliardu vyvolaných".Věřím že se to nepovede. ..

japos22 ( 12. února 2015 20:14 )

Nepamatuji se, že by někdy Porošenko řekl pravdu, nakonec byli znechuceni i západní novináři a berou vše co řekne s velkou rezervou

Zobrazit celou diskusi