Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Japonsko souhlasí s podmínkami džihádistů: Vyměníme teroristku za rukojmí

Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
11:29

Japonsko zřejmě vyjednává s teroristy.  Spolu s Jordánskem se údajně dohodlo na výměně teroristky za japonského rukojmího a vězněného pilota, jimž hrozí smrtí džihádisté z Islámského státu. Informaci uvedla japonská televize Fudži. Zatím není oficiálně potvrzená.

Hlas Kendžiho Gotoa na posledním videu, které bylo včera zveřejněné, říká, že mu zbývá posledních 24 hodin života. „Řekli mi, že tohle je moje poslední zpráva. A řekli mi také, že jediná šance na moje propuštění nyní závisí na jordánské vládě,“ uvedl na videu. Jordánskému pilotovi, který je také zřejmě v rukou IS, prý zbývá „ještě méně času“.

Na videu se znovu objevuje požadavek, aby Jordánsko propustilo vězněnou iráckou atentátnici Sadžídu Rišáví, která byla za podíl na teroristickém útoku na ammánské hotely v roce 2005 odsouzena k trestu smrti. „Řekněte japonské vládě, aby nyní veškerou svou politickou sílu soustředila na Jordánsko. Čas běží velmi rychle. Je to jenom výměna mě za ni. Co je na tom tak obtížného k pochopení,“ říká.

Hlas na nahrávce varuje, že pokud jordánská vláda během 24 hodin nepropustí Ríšáví, budou Goto a pilot zabiti. Dodává také, že jde o poslední vzkaz a že jakákoliv zdržovací taktika bude mít za následek smrt obou rukojmích.

„Japonská vláda v této mimořádně vážné situaci požádala o spolupráci jordánskou vládu, aby jí pomohla zajistit propuštění Kendžiho Gotoa,“ řekl podle agentury Reuters zástupce japonské vlády po schůzce s bezpečnostními činiteli svolané po zveřejnění videonahrávky.

Šestadvacetiletého jordánského pilota ozbrojenci z IS drží od prosince, kdy se jeho stíhačka zřítila nedaleko bašty islamistů Rakky. AP připomíná, že jde o prvního zahraničního vojenského pilota, jenž se dostal do rukou IS od začátku mezinárodní vzdušné operace proti džihádistům.

ja01 ( 28. ledna 2015 15:47 )

Než tam odjel, byl hrdina a prohlašoval že je jen on sám odpovědný za své rozhodnutí tam jet. Najednou je jeho hrdinství pryč.

mandat ( 28. ledna 2015 15:18 )

Ale ona pujde s nalozi zase mezi lidi. A kolik lidi zase zemre ????????????????

mandat ( 28. ledna 2015 15:17 )

Proc ta teroristka jeste zije ???????????????????????????????? Kdyz ji pusti,tak do mesice pujde s bombou mezi lidi a zabije dalsi nevinne. Uz jednoho Japonce popravili,tak by meli tu nanu take popravit a byl by pokoj. Oko za oko.

istyl ( 28. ledna 2015 13:23 )

uz davno mela mit pod kuzi GPS pípáka...

bandour ( 28. ledna 2015 13:06 )

pěkná a milá ženská, jestlipak je ještě volná?

Zobrazit celou diskusi