Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Život rukojmího na vlásku: Džihádisti chtějí za Japonce atentátnici!

Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
10:46

Jednoho japonského rukojmího popravili, druhého může stihnout stejný osud. Bojovníci Islámského státu hrozí smrtí Kendžiho Gotoa v případě, že Jordánsko nevydá vězněnou atentátnici Sadžídu Rišáví. Změnili tak své podmínky! Původně chtěli za životy Japonců miliony dolarů.

Dva japonské občany – Harunu Jukawu a Kendžiho Gotoa – zajal Islámský stát loni. Radikálové za ně minulý týden chtěli 200 milionů dolarů, které měly být vyplaceny do pátku. V sobotu se pak objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z kolegovy smrti premiéra Šinzó Abeho.

Islámský stát však nyní za Gotoa nově nežádá peníze, ale propuštění atentátnice Sadžídy. Ačkoli japonští odborníci nové video s Gotoem považují za autentické, Japoncův nevlastní otec o pravosti přesvědčen není. Hlas, kterým jeho nevlastní syn hovořil, prý nepoznal. „Vím, jak zní jeho hlas. Slyšel jsem ho několikrát mluvit anglicky, ale toto bylo trochu jiné,“ řekl.

Rišáví je Iráčanka, která byla zatčena v souvislosti s atentáty na ammánské hotely v roce 2005. Jordánsko atentátníky, z nichž většina nebyla dopadena, odsoudilo k trestu smrti. Rišáví se původně k činu přiznala před kamerou, ale později svou výpověď odvolala.

Při útocích na sobě měla výbušniny určené k sebevražedné akci. Řekla, že jeden pás si vzal její manžel a druhý připevnil na ni. Sám své bomby odpálil, ona ne. Podle odborného posudku se zablokovalo odpalovací zařízení, obhajoba se ale snažila dokázat, že Rišáví byla k útokům zneužita manželem. K atentátům, při nichž zemřelo 60 lidí, se přihlásila al-Káida.

Ustoupí tlaku teroristů?

Podle jordánského tisku se v Jordánsku vyjednává také o výměně jordánského vojenského pilota, který se ocitl v zajetí Islámského státu loni, když jeho letadlo spadlo nad Sýrií. IS za něj žádá svobodu pro vězněného Iráčana Zijáda Karbúlího, který si odpykává trest za vraždy spáchané v roce 2005 pro tehdejší iráckou odnož al-Káidy. Jordánské vojenské zdroje nevylučují, že se vyjednavači budou snažit obě kauzy spojit.

Analytik David Rohde však řekl stanici CNN, že by ho překvapilo, kdyby Japonsko nebo Jordánsko na požadavek IS přistoupily. Japonsko si přitom minulý týden zřídilo v Jordánsku hlavní stan pro vyjednávání s IS. Prostředníky jsou údajně vlády několika zemí a kmenoví vůdci. Japonští zástupci vysloveně nezavrhli možnost vyplacení výkupného, ale zároveň odmítají ustupovat teroristům.

milan1959 ( 26. ledna 2015 11:14 )

V boji s islamistickým odpadem, který ohrožuje lidskou civilizaci je nutno počítat se ztrátami na lidských životech. Těm se nedá vyhnout. Jednání s islamistickým odpadem je ale nepřípustné! Bohužel to je daň za naši svobodu ...

babana ( 26. ledna 2015 09:53 )

Ta salámistická atentátnická zrůda dávno pozbyla lidských práv, je to biologický odpad. Výměnu? Ani omylem neustupovat! Tyto dopadené zrůdy hodit veřejně prasatům, ať ta pakáž teroristická ví, co se jím stane, když budou dopadeni...

Zobrazit celou diskusi