Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Francie truchlí: Pochodem uctí 17 obětí teroru!

Autor: ljš - 
11. ledna 2015
05:00

Novináři, policisté, údržbář, studenti a obchodníci! Ti všichni přišli o život rukou tří islámských teroristů! Obrovskou bolest teď prožívají nejen jejich rodiny, ale truchlí pro ně celá Francie. Dnes jim vzdá hold při pietním pochodu Paříží. Očekává se až milion lidí.

Dva zfanatizovaní bratři a jeden další radikál mají na svědomí 17 nevinných lidských životů. Deset obětí zemřelo přímo v redakci časopisu Charlie Hebdo, když do ní vtrhli po zuby ozbrojení bratři Kouachiové. Zabili šéfredaktora Charba a prakticky celý jeho tým, který právě seděl na poradě. Ušetřili jen jednu ženu, a další muž se pak zachránil tím, že se schoval pod stůl.

Když splnili svou krvavou misi, zabíjeli ale ještě dál. Venku zastřelili dva policisty, z nichž jeden byl muslim jako oni. Pak se teprve dali na útěk, který zakončili v pátek v tiskárně na severu Francie. Po několika hodinách obléhání se rozběhli proti policistům a nechali se zastřelit. Na sobě měli ale navěšené výbušniny jako past.

Podle dostupných informací byli ve spojení s dalším vrahem Amedym Coulibalym, který nejprve ve čtvrtek zastřelil policistku na předměstí Montrouge a o den později si vzal rukojmí v židovském košér obchodě. Ten si zvolil zřejmě jako alternativní cíl. Původně měl zřejmě ve čtvrtek namířeno do sídla francouzských televizí, po vraždě policistky musel ale změnit plán.

V obchodě zavraždil zřejmě hned po příchodu tři muže. Čtvrtého zabil ve chvíli, kdy mu tento rukojmí vzal zbraň. Netušil, že ji útočník odložil na pult proto, že se mu zasekla.

Památku všech těchno nevinných lidí vyšlo včera uctít více než 700.000 lidí o po celé Francii. Dnes se však chystá akce ještě větší, soustředěná na jednom místě. Organizátoři očekávají účast až milionu lidí. "Bude to jedinečná manifestace... jež má ukázat sílu a důstojnost obyvatel Francie, kteří vykřičí svou lásku ke svobodě a toleranci. Přijďte!" vyzval dnes Francouze premiér Manuel Valls.

Nedělní akce bude pozorně sledovaná i díky účasti řady evropských politiků v čele s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou či britským premiérem Davidem Cameronem. Seznam politiků, kteří do Paříže dorazí, se neustále rozšiřuje.  Českou republiku bude reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

zdrclamrdka ( 11. ledna 2015 09:38 )

na čem jedeš? na cracku?

vog.ht. ( 11. ledna 2015 08:58 )

Kdokoliv z těch, co lezou amíkům do pr.dele

vog.ht. ( 11. ledna 2015 08:57 )

Dobrá pičovina, ale taky názor

tipr ( 11. ledna 2015 07:29 )

Už to nebude tak že kdokoli napadne jiný stát pro jeho nerostné bohatství a nebo vojenský vnucovát svou "demokracií " ale každý ten napadený si to pujde vyřídít osobně do jejích země.

lunatic ( 11. ledna 2015 06:29 )

Nechme minulost minulostí ... a dívejme se,s optimistem do budoucna s otázkou:"Kdopak bude následovat?"

Zobrazit celou diskusi