Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak zemřel jeden z rukojmích: Sebral teroristovi zbraň. Byla ale zaseklá...

Autor: ljš - 
10. ledna 2015
16:30

Hrdinové! Rukojmí teroristy z košér lahůdkářství si prošli peklem. Přesto ukázali obrovskou odvahu a duchapřítomnost. Dva z nich se pokusili zachránit ostatní. Jeden z nich za to bohužel zaplatil životem, druhý ale velmi pomohl policii.

Utrpení, kterým si museli projít, popsal jeden z rukojmích, Mickael B. "Zrovna jsem mířil ke kase, když jsem slyšel velmi hlasitou ránu. Myslel jsem nejprve, že to byla petarda, ale když jsem se otočil, viděl jsem černocha s dvěma kalašnikovy a bylo mi jasné, co se děje," začal vyprávění.

"Popadl jsem svého syna a utíkal s ním do zadní části obchodu. Odtud jsme spolu s dalšími zákazníky seběhli točité schodiště do sklepa, kde jsme se schovali v mrazáku," pokračoval. "Asi za pět minut přišla pracovnice obchodu, kterou tam ten zabiják poslal. Řekla, že musíme jít nahoru, nebo dojde k masakru. Ale já jsem to odmítl," popsal.

Jeho syn, který nechápal, co se děje, ale začal plakat, a když za deset minut prodavačka přišla znovu, rozhodl se jít nakonec k ostatním.

"Nahoře jsem viděl muže umírajícího v kaluži krve. Terorista se představil. Byl podivně klidný. "Jsem Amedy Coulibaly, Malijec a muslim. Patřím k Islámskému státu," řekl nám. Pak nás přinutil položit telefony na zem, chodil neustále po obchodě a vysvětloval své jednání, mluvil o Palestině, francouzských věznicích, jeho bratrech v Sýrii a dalších věcech," vypráví Mickael.

"Najednou jeden ze zákazníků popadl jeho zbraň, kterou on nechal na pultu. Nefungovala. Terorista ji tam dal, protože se při jeho prvních výstřelech zasekla," popsal hrdinský čin svého kolegy. "On se jen otočil a popravil ho," dodal.

Coulibaly pak Mickaelovi nařídil, aby zavolal médiím. "To jsem udělal. Pak, když on bloumal uličkami obchodu, se mi tajně povedlo spojit se s policií. Policista mi řekl, že se máme připravit nato, že tam brzy vtrhnou a že pak máme padnout na zem a nehýbat se," řekl hrdina.

"Bylo jasné, že se terorista připravuje na smrt. Řekl, že to je jeho odměna. Měl v každé ruce zbraň a krabice s náboji nedaleko. Najednou se začal modlit. Můj mobil byl pořád zapnutý, takže to policie slyšela. O minutku později se začala zvedat mříž. Věděli jsme, že je to začátek útoku. Přilepili jsme se k zemi. Ten hluk byl ohlušující. Byl mrtvý. To byl konec," uzavřel dramatické vyprávění Mickael.

V sobotu večer byla zveřejněna jména obětí Coulibalyho běsnění. Všichni jsou muži: Yohan Cohen (22), Tunisan Yoav Hattab (21), čtyřicátník Philippe Braham a starší muž jménem François-Michel Saada.

frantacizek ( 11. ledna 2015 15:37 )

no největší hrdina byl ten, co zdrhnul do toho sklepa a nechtěl nahoru. i kdyby to mělo stát ty nahoře život. A 80tis policajtů a vojáků nemohlo chytit dva vypatlané 18leté Islamisty. To byli taky hrdinové ozbrojených složek. Já myslím, že by se Francie měla modlit, aby jich tam nezaútočilo více. Hlavně, že pak na toho negro střílelo 10 policajtů, když proti nim běžel z toho obchodu A my si stěžujeme na naše policajty. Borec v Přerově vidí feťáka se psem, tak dělá, že míří na psa a sejme toho feťáka, pač ten pes je pro společnost samozřejmě méně nebezpečný

jentakjen.voght. ( 11. ledna 2015 12:09 )

Proto dělají všechno proto, aby to tady rozes.rali.

franta.onan ( 10. ledna 2015 23:33 )

tam uvidí, jakej je to rozdíl žít ve Francii a tam, jak si to tam islamisti udělali hezký Tam se nebude moc producírovat v plavečkách, děfka jedna

franta.onan ( 10. ledna 2015 23:31 )

Táhni s takovýma kecama, ty islámská špíno

crowen ( 10. ledna 2015 20:55 )

tam se o ni "postará" opozice

Zobrazit celou diskusi