Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rukojmí, o kterém teroristi nevěděli, že ho mají: 8 hodin v krabici a SMS policii

Autor: šim - 
9. ledna 2015
23:09

Jeho rodina tušila, že je v budově tiskárny ve městě Dammartin, kde jsou zabarikádovaní dva bratři-teroristé, kteří se tam ukryli po více než 40 hodinách na útěku poté, co zmasakrovali redakci magazínu Charlie Hebdo. Všichni se báli o život tohoto „rukojmího“, ale teroristé sami o něm vůbec nevěděli!

Mladý grafik Lilian Lepere (27) se schoval do kartonové krabice poté, co bratři Kouachiové vtrhli do tiskárny, kde hledali po dlouhém útěku úkryt. V krabici tento otec dvou malých dětí vydržel déle než osm hodin, po které se tu teroristé skrývali a policie budovu držela v těsném obklíčení stovkami po zuby ozbrojenými policisty.

Rodina a přátelé věděli, že Lilian ráno odešel do práce. Když se dověděli, že teroristé budovu tiskárny kolem půl desáté dopoledne obsadili, snažili se mu dovolat na mobil, zkoušeli mu psát na Facebooku, ale marně. Jeho sestra později vypověděla, že pak s voláním a psaním zpráv raději přestali v případě, že by se někde v budově schovával, aby nevyzradili jeho polohu.

Během doby, co byl ve svém úkrytu, posílal policii esemesky s velmi zásadními a strategickými informacemi o tom, jaká je situace uvnitř. Jeho zprávy přicházely policii bez ustání nejméně tři hodiny a pomohly policii s načasováním a naplánováním zásahu.

Původně byl spolu s ním v budově také jeho otec Pascal Lepere. Tomu se podařilo z budovy utéct kolem půl třetí odpoledne. „Schoval jsem se v prvním patře. Myslel jsem, že všechny zabili,“ napsal pak z krabice svému otci.

Po celou dobu teroristé drželi jako rukojmího šéfa společnosti Michela Catalana. Podle dostupných zpráv vyvázl Catalano bez zranění. O tom, že byl v budově tiskárny ještě druhý civilista, policie z taktických důvodů po celou dobu obléhání pochopitelně mlčela.

Policie se během dne s bratry teroristy spojila telefonem. „Jsme připraveni zemřít jako mučedníci,“ nechali se slyšet Kouachiovi s tím, že se nevzdají. Současně na východě Paříže zajal jejich spolubojovník Amedi Coulibaly, který se hlásil k Islámskému státu, více než desítku rukojmích v tamním košer lahůdkářství. Hrozil, že pokud policie proti bratrům zasáhne, začne vraždit rukojmí. Akce v tiskárně vyvrcholila kolem půl páté odpoledne, kdy byly slyšet asi tři nebo čtyři exploze a poté střelba ze samopalů. Oba teroristé byli na místě mrtví.

V tu samou chvíli začal zásah také v lahůdkářství, kam vtrhlo komando. Terorista byl zabit, při zásahu zemřeli bohužel také čtyři rukojmí. Mezi drženými lidmi bylo také minimálně jedno malé dítě, podle fotografií však vyvázlo v pořádku. V náručí a v doprovodu policistů ho vynesl zřejmě jeho otec.

Na útěku stále zůstává teroristka Hayat Boumeddiene, která přepadla lahůdkářství společně s Coulibalim. Žena se dostala z obchodu zřejmě díky zmatku a chaosu, který nastal po osvobození prodejny. Nyní je na útěku a policie po ní pátrá. Na internetu se objevily fotografie pořízené při jejím teroristickém výcviku.

katkom ( 10. ledna 2015 19:51 )

A denně na lodích připlouvají další a další muslimové do zemí zaslíbených, kde se nemusí pracovat, kde je zadarmo ubytují, nakrmí, dají jim peníze na utrácení,postaví jim mešity, budou se starat o jejich děti.........

kozrz ( 10. ledna 2015 16:02 )

Všechny nalodit vyvézt na širé moře a potopit loď.

jity ( 10. ledna 2015 13:23 )

Jen ho hodně ukazujte, aby si ho ti hajzlové našli a zabili. Jistě i ti zabití teroristé mají svých obdivovatelů dost.

tgbb. ( 10. ledna 2015 10:11 )

To je to multi-kulturní obohacení.

libor123 ( 10. ledna 2015 09:46 )

No tak já bych je nasadil do vlaku a poslal na sibiř nebo někam no díryvou loď a poslat je na výlet přes moře aby měli žraloci pochoutku. Jinak takovýhle lidi nepatří do slušné společnosti. Pokud takle někdo začne dělat, tak okamžitě vystěhovat a vůbec se o ničem nabavit. I tolerance má své hranice a pokud chtějí žít v Evropě tak musejí přijmout naše zákony a ne abychom mi příjmali jejich. Pokud nechtějí přijmout naše zákony a řídit se jimi okamžitě vystěhovat a basta.

Zobrazit celou diskusi