Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Každý kebab nás přibližuje k burkám, tvrdí Okamura a vyzývá k trápení muslimů

Tomio Okamura dnes na Facebooku zveřejnil jako „návod na ochranu před islámem"
Tomio Okamura dnes na Facebooku zveřejnil jako „návod na ochranu před islámem"  (Autor: Archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK, zrk - 
3. ledna 2015
17:46

Tomio Okamura, šéf hnutí Úsvit, zveřejnil na Facebooku text, který vyzývá k obtěžování muslimů. Píše se v něm o venčení prasat kolem mešit, o bojkotu obchodů, které muslimové provozují. Sám Okamura tvrdí, že nejde o xenofóbii.

Serveru iDnes.cz řekl, že nejde o nabádání k nesnášenlivosti a text výzvy prý Úsvit konzultoval s právníky. Okamura už dříve prohlašoval, že není xenofob, přestože několikrát pronesl kontroverzní výroky o cizincích v Česku či o Romech. Například také navštívil ve vězení muže odsouzeného za rasově motivovanou vraždu.

Okamura dnes na Facebooku zveřejnil jako „návod na ochranu před islámem" text, pod kterým je podepsán člen Úsvitu Jiří Kobza. V textu radí Úsvit lidem, aby třeba chovali psy a prasata a chodili je „venčit" kolem mešit a dalších míst, kde se pohybují muslimové. K podobným místům mají také lidé vodit bezdomovce. Lidé také prý nemají kupovat kebaby. Okamurův příspěvek míří i obecně na imigranty. V prohlášení se píše, že by lidé neměli volit nikoho, kdo slibuje přistěhovalcům výhody.

Šéf Úsvitu využívá nynějších protimuslimských nálad veřejnosti zesílených násilnostmi radikálů z hnutí Islámský stát na Blízkém východě. Serveru iDnes.cz Okamura řekl, že se nejedná o nabádání k provokacím a nesnášenlivosti. „Text jsme zkonzultovali s našimi advokáty. Nechci se dostat na tenkou plochu," uvedl. Podle odborníků na právo oslovených ČTK je ovšem vyzývání k nesnášenlivosti vůči menšinám už za hranou. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) se k Okamurově příspěvku vyjadřovat nechtěl. „Nebudu komentovat jakékoli nenávistné výroky pana Okamury," řekl ČTK.

Už dříve Okamura prohlásil například, že by se cizinci po ztrátě práce měli vrátit do vlasti a neměli by parazitovat na českém sociálním systému. Úsvit rovněž v kampani před evropskými volbami použil motiv švýcarských nacionalistů s bílými ovcemi, které vykopávají ze svého středu ovci černou, postavený proti přistěhovalcům. Okamura je známý i protiromskými výroky. Třeba o nacistickém koncentračním táboře v Letech na Písecku, kde za druhé světové války zahynuly stovky Romů, prohlásil, že šlo o pracovní tábor pro lidi, kteří se vyhýbali řádné práci.

cochcete ( 7. ledna 2015 16:44 )

Ale v souvislosti s plány Evropské unie přijmout do naší země desetitisíce uprchlíků ze Sýrie je nutné dodat, že zcela jistě a nepochybně hrozí, že se bezpečnostní situace v České republice ještě dále zhorší.“

velmiudiveny ( 4. ledna 2015 17:25 )

 http://aeronet.cz/news/muslimove-vrazdi-krestany-urezavaji-jim-hlavy-prejizdeji-je-auty-na-ulicich -provolavaji-jim-smrt-ale-babisovy-servery-razi-multikulti-agitku-ze-ktere-clovek-zvraci-nejsme-extr emisti-nejsme-nack/

1395 ( 4. ledna 2015 12:03 )

Správně jen tak dál.Tady když někdo řekne pravdu tak je xenofob,rasista atd.Bohužel je u nás plno pitomců co tleskají Ombustmance,Halíkům a jim podobným to nedopadne dobře.

eda22 ( 4. ledna 2015 11:35 )

Je to hlupák. K burkám nás nepřibližuje kebab, ale každý natankovaný litr benzínu.

jarypadlo ( 4. ledna 2015 10:23 )

Konečně někdo řekl pravdu,snad za ni nebude hořet.Někteří diskutující by ovšem mohli udržet myšlénku /možná i moč/ a hlavně nemyslet na pitomosti ombudsmanky a služebníhopiva. Ombudsmanka je manko sama o sobě.

Zobrazit celou diskusi