Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zatýkání v islamském centru: Kvůli šíření rasistické knihy?

Autor: ljš - 
27. dubna 2014
05:00

Neodsuzuje znásilňování ženy, je-li manželkou, obhajuje kamenování, bičování i usekávání rukou jakou součást islámského práva, stejně jako sebevražedné atentáty v rámci svaté války a šíření islámu. To jsou myšlenky autora kontroverzní knihy, kvůli níž údajně došlo k zatýkání v pražském Islámském centru a obvinění pětapadesátiletého muže české národnosti.

Policie sice fakt, že se v mešitách zatýkalo kvůli šíření nenávistné knihy, potvrdila, její název však sdělit odmítla, prý aby jí nedělala reklamu. Podle zjitštění ČTK se ale zřejmě jedná o knihu Základy tauhídu - islámský koncept Boha radikálního muslimského kazatele Bilala Philipse. Kvůli jejímu šíření totiž v pátek podal trestní oznámení bývalý muslim Lukáš Lhoťan.

Ten o ní a především jejím autorovi napsal v minulosti článek pro časopis Reflex. "Philips například obhajuje islámské právo šaría v oblastech fyzických trestů (bičování, kamenování, utínání rukou a nohou a podobně), podporuje manželství s nedospělými dívkami (pod 15 let věku). (...) Ve své přednášce ospravedlňoval sebevražedné atentáty jako legitimní součást džihádu," popisuje Lhoťan kontroverzního kazatele, který má kvůli šíření extrémismu zákaz vstupu na území Německa, Austrálie, Anglie a Keni.

Byl zásah přiměřený?

Muslimská strana je policejním zásahem naprosto pobouřena a zásah považuje za zcela nepřiměřený. Po zuby ozbrojení policisté v kuklách totiž věřící v mešitách začali zatýkat při hlavní páteční modlitbě. "Představme si, že by policie zasahovala v kostele v neděli ráno uprostřed mše za účelem zadržení několika jednotlivců, které může zatknout kdykoli jindy," řekl Šádí Shanaáh, kandidát strany Zelených do Evropského parlamentu.

To, že by kniha mohla být pouze zástěrkou, naznačuje na svém blogu i sám Lhoťan. "Na základě znalosti policejních postupů a prosté logiky říkám, že nevěřím tomu, že policejní zásah souvisí s jakoukoliv knihou. Naopak síla a ozbrojenost zasahujících policistů ukazuje, že policie nejspíše předpokládala riziko ozbrojeného odporu a zasahovala proti vysoce nebezpečným lidem," uvádí.

Policie však informovala, že v souvislosti se zátahem obvinila pouze jednu osobu, pětapadesátiletého muže, kterého stíhá na svobodě.


namoroman ( 27. dubna 2014 12:52 )

No jo no...někdo má talmud a někdo talhíd... Každý si píše o tom čemu věří. A chová se podle toho jak žije...

sars ( 27. dubna 2014 12:24 )

 Za knihu by se lide trestat nemeli. Prectete si Entdecktes judenthum ,ale prvni tisk a pujdete do vrtule co tam je psano,to vydat dnes no nevim.

namoroman ( 27. dubna 2014 12:02 )

Je to prostě trapas... Ještěže o nich nepsali jako o teroristech. Ale ti jsou teď na Ukrajině v proruském Slavjansku a pokládají životy za matičku Rus

japos22 ( 27. dubna 2014 11:44 )

Policie asi neprozradí o co šlo, ale účinek takové akce může být kontraproduktivní - zvlášť když ve výsledku je stíhán jeden člověk na svobodě

vivienca ( 27. dubna 2014 11:06 )

Jojo přesně tak. A církevní restituce... to je vůbec téma samo o sobě!

Zobrazit celou diskusi